Storing? 0800 3 234 234
c-label

Energielabel C voor kantoorgebouwen

Op 10 juli 2018 heeft de Europese Commissie de herziene Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD III) vastgesteld. Deze richtlijn heeft als doel om de energie-efficiëntie van gebouwen te verbeteren. Het RVO heeft m.b.t. deze wetgeving een wet aangenomen, dat alle kantoorgebouwen met >100m2 minimaal energielabel C moeten hebben voor 1 januari 2023.

Waarom is deze wet aangenomen en is het voor uw bedrijf belangrijk om er rekening mee te houden?

Nederland wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Kantoorpanden moeten daarom gaan verduurzamen. Het RVO heeft daarom een energielabel C verplichting in 2023 vastgesteld en een verwachte energielabel A verplichting in 2030. De verplichting van het energielabel C voor kantoorgebouwen geldt voor kantoren waarvan de hoofdfunctie als kantoor is aangemerkt, het oppervlakte >100m2 betreft en het kantoor oppervlak >50% van het gehele pand bedraagt.

Het is erg belangrijk om te kijken of uw bedrijfspand aan deze eisen moet voldoen en wat de mogelijkheden hiervan zijn. Het is van groot belang omdat u forse boetes riskeert en uw pand wordt onteigend, wanneer u nog niet aan de wetgeving voldoet op 1 januari 2023.

De Energielabel C verplichting check.

Hieronder vindt u een flowchart waardoor u makkelijk kunt nagaan of u moet voldoen aan de wetgeving.

Hoe komt uw bedrijf aan een energielabel?

Energielabels worden berekent door energieadviseurs met een EPA certificaat. De energieadviseur komt bij u langs en neemt uw bedrijfspand ter plaatse op. Voor deze opname moet u aanwezig zijn. Zorg daarnaast ook dat u zoveel mogelijk informatie van het bedrijfspand beschikbaar heeft. Zoals bouwtekeningen, documentatie en facturen van verbetermaatregelen.

Nadat de energieadviseur bij u is geweest, stelt hij een rapport van uw bedrijfspand op. In dit rapport komt naar voren welke verduurzamende maatregelen op dit moment aanwezig zijn en welk label u op dit moment heeft. Daarnaast stelt de adviseur meerdere adviezen op, waarmee u het energielabel C kan behalen. Hierdoor kan u kiezen welke verduurzamende methodes u wilt laten uitvoeren om het gewenste energielabel te behalen.

Na de uitvoering van de verduurzamende maatregelen door een installateur, kunt u een nieuw energielabel aanvragen bij de energieadviseur.

Subsidies Energielabel

Er zijn ook subsidies mogelijk voor het behalen van het energielabel C. De subsidies waar uw bedrijf mogelijk voor in aanmerking komt zijn:

 • EIA: Fiscaal voordelige subsidie wanneer uw bedrijf investeert in CO2-reductie, energiezuinige technieken en duurzame energie. Voor uw investering kunt u dan 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst.
 • MIA/ Vamil: fiscaal voordelige subsidie voor het investeren in milieuvriendelijke technieken. Met de MIA profiteert u van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop uw gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Vamil kunt u 75% van de investeringskosten afschrijven.
 • SDE++: Met de SDE++ subsidie komt u in aanmerking  voor subsidie wanneer zij investeren in hernieuwbare energie of CO2 verminderende technieken.
 • ISDE: Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) komen Zakelijk gebruikers in aanmerking voor subsidie voor een zonneboiler, een warmtepomp, aansluiting op een warmtenet en voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen.

Wat kan Koninklijke Damstra Installatiegroep voor uw bedrijf betekenen?

Koninklijke Damstra kan alle verduurzamende methoden die u wilt toepassen op uw pand met uiterste vakkundigheid en kennis uitvoeren. Daarnaast kunnen wij met onze service tak de installaties bij uw bedrijf uitstekend onderhouden, zodat u gerust kunt blijven ondernemen. Verder hebben wij meerdere energieadviseurs in ons netwerk die wij kunnen inschakelen om uw bedrijf zo snel mogelijk naar energielabel C te brengen.

Neem gerust contact met ons op via onderstaand contactformulier of via 0511-42 45 00

Van je hobby je werk maken Werken bij Damstra
Vragen?

Heeft u vragen? Stel hem direct of vraag een offerte aan

Offerte Koninklijke Damstra Installatietechniek 0511 42 45 00

  Damstra Installatietechniek
  Al meer dan 100 jaar
  ervaring
  Gekwalificeerd personeel
  en goedgekeurde materialen
  Voorloper op het gebied
  van duurzaamheid
  24 uurs Storingsdienst
  bel gratis 0800 3 234 234
  © 2022 Koninklijke Damstra Installatietechniek