Overweegt u zonnepanelen te kopen? U bent niet de enige: zonnepanelen zijn tegenwoordig op daken in alle soorten en maten te vinden. Logisch, want ze verlagen uw energierekening en dragen bij aan een duurzamere toekomst.

Maar hoe zit dat precies met de terugverdientijd, en waar moet u rekening mee houden bij de aanschaf? Als specialist in zonne-energie leggen wij u graag uit hoe ook u optimaal gebruik maakt van de zon, ongeacht uw woningtype en energieverbruik.

Wacht niet langer en maak de overstap naar zonne-energie!

Direct contact? 088 822 50 50

Is het nog verstandig om zonnepanelen te kopen?

Daar kunnen we heel kort over zijn: ja, het is zeker nog verstandig om te investeren in zonnepanelen. U bespaart op uw energiekosten, verhoogt de waarde van uw huis en draagt ook nog bij aan een duurzamere toekomst. Daarnaast zijn de regelingen omtrent zonnepanelen op het moment nog steeds gunstig: er geldt een salderingsregeling en het btw-tarief op zonnepanelen bedraagt 0%. Dat lichten we graag even toe.

Blijft de salderingsregeling bestaan?

De salderingsregeling die in Nederland geldt, houdt in dat huishoudens en kleine bedrijven zelfgeproduceerde elektriciteit die zij op dat moment niet gebruiken en terugleveren aan het elektriciteitsnet, mogen wegstrepen tegen hun eigen verbruik. Energie die niet gesaldeerd kan worden, wordt vergoed. Deze regeling loopt tot 2031, en wordt vanaf 2025 langzaam afgebouwd. Desondanks zijn zonnepanelen ook na 2025 nog een waardevolle, duurzame investering. Het terugleveren van energie vindt plaats wanneer de zonnepanelen meer stroom produceren dan u op dat moment afneemt. Daarnaast ontvangt u een vergoeding van uw energieleverancier wanneer u over het totaal van het jaar meer energie heeft teruggeleverd dan u heeft gebruikt.

Zonnepanelen kopen met een btw-tarief
van 0% in 2024

Vanaf 1 januari 2024 is het btw-tarief voor de installatie en levering van zonnepanelen 0%.

Het btw-tarief op zonnepanelen is in 2023 gewijzigd. Voor woningen is het btw-tarief verlaagd van 21% naar 0%. Dit betekent dat je geen btw meer betaalt over de aanschaf en installatie van zonnepanelen op je woning. Deze regeling geldt ook voor zonnepanelen die op een garage, schuur of andere bijgebouw op het terrein van je woning worden geplaatst. Voorwaarde is wel dat het bijgebouw in gebruik is als woning of ter beschikking staat als woning.

Let wel: deze 0%-regeling geldt alleen voor woningen. Voor zonnepanelen op andere gebouwen, zoals bedrijfspanden, geldt nog steeds het btw-tarief van 21%. Ook is het belangrijk om te weten dat je de btw die je hebt betaald over de aanschaf en installatie van zonnepanelen die je vóór 1 januari 2023 hebt gekocht, niet meer kunt terugvragen.

Kan ik btw terugvragen voor mijn zonnepanelen?

Op de website van de Belastingdienst vind je meer informatie over het btw-tarief op zonnepanelen.

Wat leveren zonnepanelen mij op?

Zonnepanelen zijn een slimme keuze voor iedereen die zoekt naar een duurzame en kosteneffectieve energieoplossing. Met zonnepanelen op uw dak profiteert u niet alleen van lagere energierekeningen, maar draagt u ook actief bij aan een schoner milieu. Hier zijn enkele voordelen en de meerwaarde van zonnepanelen voor u persoonlijk:

Een besparing op de energierekening

Door uw eigen elektriciteit op te wekken, hoeft u minder energie van het net af te nemen. Met zonnepanelen zijn uw maandelijkse rekeningen dus aanzienlijk lager, en is uw energie-efficiëntie aanzienlijk hoger. Damstra helpt u graag bij het berekenen van uw mogelijke besparingen.

Waardeverhogend van de woning

Woningen met zonnepanelen zijn meer waard dan woningen zonder. Dit komt omdat zonnepanelen een duurzame investering zijn die energiekosten besparen.

U bent minder afhankelijk van uw energieleverancier

Met zonnepanelen ben je minder afhankelijk van je energieleverancier. Je wekt immers een deel van je eigen stroom op.

U draagt bij aan een duurzame toekomst

Daarnaast draagt u bij aan een duurzame toekomst. Bij de productie van zonne-energie komen geen schadelijke broeikasgassen vrij. Door te kiezen voor zonnepanelen vermindert u uw CO2-uitstoot en draagt u bij aan een schone, leefbare toekomst.

Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig

Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. Je hoeft ze alleen af en toe schoon te maken.

Wat kosten zonnepanelen inclusief montage?

Damstra is specialist in alle aspecten van de installatietechniek en draagt dan ook met trots het predicaat ‘Koninklijk’. Wij geloven dat er een overvloed aan groene energie beschikbaar is – we hoeven alleen maar slim gebruik te maken van de kracht van de zon. Onze adviezen zijn vakkundig en persoonlijk. Zo maakt u de groene keuze die het beste bij u past. We zijn innovatieve denkers en vinden voor iedere situatie een oplossing. Kwaliteit is bij ons een voorwaarde, en zo regelen we ook de installatie van uw nieuwe zonnepanelen van A tot Z. Zo geniet u zo snel mogelijk van uw groene energie.

De prijs van zonnepanelen is afhankelijk van het type paneel en het aantal. Zoals we eerder al hebben besproken is de btw op zonnepanelen 0%, en daarnaast kunt u ook de terugverdientijd en eventuele subsidies meenemen in uw prijsinschatting. Voor een concrete inschatting van de kosten kunt u contact met ons opnemen. Dan maken we een offerte op basis van uw situatie voor u.

Zonnepanelen kopen

Investeer in uw energierekening, uw woning én in de toekomst

Waar moet ik op letten bij het kopen van zonnepanelen?

Bij het overwegen van de aanschaf van zonnepanelen zijn er diverse factoren waarmee u rekening dient te houden om de juiste keuze te kunnen maken. Een investering in zonnepanelen is niet alleen een stap naar duurzamere energievoorziening, maar ook naar potentieel aanzienlijke besparingen op de lange termijn. Hieronder vindt u een aantal tips waar u erekening mee dient te houden:

Geschiktheid van het dak

Als eerste moet u er zeker van zijn dat uw dak en dakbedekking geschikt zijn voor zonnepanelen. Daarnaast moet er natuurlijk voldoende ruimte op het dak zijn om het aantal zonnepanelen te kunnen plaatsen waar u ook daadwerkelijk profijt van heeft. Wij kunnen dit natuurlijk ook voor u inspecteren. Een zonnepaneel meet meestal 1 meter bij 1,7 meter, maar er zijn ook zonnepanelen die hiervan afwijken. Houd er daarnaast rekening mee dat er tussen de zonnepanelen ook ruimte moet worden vrijgehouden. Dat is zo’n 20 centimeter vanaf de dakrand, en 1,8 centimeter tussen de panelen zelf. Voor platte daken gelden weer andere richtlijnen. Een ingewikkelde rekensom? We helpen u graag bij het maken van een dakplan.

Typen zonnepanelen

Zonnepanelen zijn er in allerlei verschillende typen – monokristallijn, polykristallijn en dunne film bijvoorbeeld. De keuze voor een bepaald type zonnepaneel kan gebaseerd worden op de efficiëntie van het paneel, maar ook op de kosten. Hoe efficiënter het zonnepaneel is, hoe groter de investering. Daarnaast kan er gekeken worden naar het uiterlijk van het paneel. Op een plat dak valt een zonnepaneel bijvoorbeeld een stuk minder op dan op een schuin dak. Ook dan moet er altijd rekening gehouden worden met de verschillende eigenschappen van zonnepanelen en uw energieverbruik.

Hoeveel zonnepanelen moet ik kopen?

Het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft, kunt u alleen bepalen als u weet hoeveel energie u verbruikt. Op basis van uw stroomverbruik kunnen wij u helpen bij het maken van een inschatting voor het benodigde type en aantal zonnepanelen. Hoe efficiënter het paneel, hoe meer energie het kan produceren. Dat kan voordelig zijn, vooral wanneer er maar weinig ruimte is op het dak. Weeg dus altijd de efficiëntie van het paneel af tegen de opbrengst en de investering.

Koop je zonnepanelen met of zonder optimizers?

Een optimizer is een elektronisch apparaat dat individuele zonnepanelen bewaakt en optimaliseert om de prestaties van het hele zonne-energiesysteem te verbeteren. Het doel van een optimizer is om de invloed van schaduw, verschillende oriëntaties of hellingen van panelen te minimaliseren. Zo wordt de energieopbrengst gemaximaliseerd. Een optimizer wordt meestal geïnstalleerd op of in de buurt van elk zonnepaneel in het systeem. Het optimaliseert de stroom die wordt geleverd door elk individueel zonnepaneel, waardoor de impact van schaduw of verschillen in paneelprestaties wordt verminderd. In systemen zonder optimizers wordt de prestatie van het hele zonne-energiesysteem beperkt door het slechtst presterende zonnepaneel. Optimizers zorgen ervoor dat elk paneel onafhankelijk van de anderen kan presteren.

Zonnepanelen op uw dak: plat of schuin?

Damstra Installatietechniek helpt u graag met de installatie van zonnepanelen, ongeacht of u een plat of schuin dak heeft. We bekijken samen met u wat de beste oplossing is voor uw woning en uw wensen.

De hellingshoek: cruciaal voor rendement
De optimale hellingshoek voor zonnepanelen is 35 graden
. Dit zorgt voor de maximale opbrengst van uw zonnestroomsysteem.

Plat dak? Geen probleem!
Heeft u een plat dak? Dan installeren onze experts de panelen in een schuin frame, met een hoek van circa 35 graden. In sommige gevallen kan een andere hoek gunstiger zijn, afhankelijk van de plaatsing op uw dak en uw specifieke wensen.

Zonnepanelen kopen

In vier stappen zonnepanelen kopen bij Damstra

Bent u klaar om de overstap te maken naar groene energie en tegelijkertijd te besparen op uw energierekening? Van het aanvragen van een persoonlijke offerte tot het genieten van uw eigen groene stroom, wij begeleiden u door het gehele proces. Met Koninklijke Damstra Duurzaam haalt u het maximale uit zonne-energie, aangepast aan uw situatie en wensen.

Stap 1. Vraag een offerte aan

Neem contact op met Damstra en vraag een offerte aan. Zorg ervoor dat u informatie verstrekt over uw dak, uw energieverbruik en uw specifieke wensen. Op basis hiervan zal Damstra u een passend advies geven.

Stap 2. Bestelling plaatsen of directe levering

Na uw akkoord op de offerte, zal Damstra de zonnepanelen voor u bestellen. Als de panelen op voorraad zijn, kunnen ze ook direct aan u worden geleverd.

Stap 3. Installatie van de zonnepanelen

Het professionele team van Damstra zal de zonnepanelen bij u installeren. Ze zorgen ervoor dat de panelen optimaal functioneren en direct groene stroom leveren.

Stap 4. Geniet van uw eigen groene stroom!

Zodra de zonnepanelen geïnstalleerd zijn, kunt u direct profiteren van uw eigen groene stroom. Voel de voordelen voor het milieu en bespaar op uw energierekening.

Joost geeft u graag
een persoonlijk advies

Teamleden

Joost Vis

Adviseur Duurzaam Particulier
Telefoon:
E-mailadres:
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.