
Op maandag 28 april is het Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk. Bij Koninklijke Damstra Installatiegroep vinden we een veilige en gezonde werkomgeving erg belangrijk. Onze collega Minne van Meekeren weet hier alles van; hij is de KAM manager van ons bedrijf. In dit interview lees je meer over zijn werk bij Damstra.
Minne is 36 jaar geleden bij Damstra begonnen als stagiair Elektrotechniek. Na zijn stage kon hij hier blijven werken en is hij aan de slag gegaan als monteur. In 2000 kwam hij op kantoor terecht. Door een voetbalongeluk moest hij revalideren en kon hij niet meer op de bouw werken. Minne ging de kwaliteitsmanager ondersteunen en in 2001 heeft hij hem opgevolgd. Het takenpakket werd steeds diverser: gereedschap keuren, werkvoorbereiding en het opstellen van contracten. Door de jaren heen is hij praktijkopleider geworden en er volgden opleidingen voor KAM, veiligheidskunde en voor het inspecteren van gereedschap en gas-water en elektrotechnische installaties. Dit doet hij nu nog steeds.
Minne werkt dus al een hele tijd bij Damstra. Waarom eigenlijk? “De betrokkenheid. Ik ben hier als het ware opgegroeid. Ik heb nog samen met Teake en Rein op de bouw gewerkt. Ik voel me echt bij het bedrijf betrokken”, vertelt hij. In deze jaren heeft hij het bedrijf zien groeien van 12 naar ruim 300 medewerkers. “Niet alleen het bedrijf, maar ook de sector is veranderd. Bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid en gezondheid.”
In de afgelopen jaren is er veel veranderd qua veiligheid op de bouw. “Een positieve ontwikkeling”, vindt Minne. “Er is nu meer aandacht voor veiligheid. De middelen die we gebruiken zijn verbeterd, er wordt meer voorlichting gegeven en sinds 1999 is Damstra VCA gecertificeerd. Hierdoor zijn we verplicht om bepaalde zaken op orde te hebben. Door de jaren heen zit het veiligheidsbewustzijn al helemaal in het systeem van Damstra. De bouw was een stoere mannenwereld. Gehoorkleppen en stofmaskers vonden we eigenlijk onzin. Tegenwoordig is dit wel omgekeerd.”
Minne is onderdeel van het operationeel MT (OMT) en hij sluit op uitnodiging aan bij het strategisch MT. Hij houdt zich bezig met het beleid en beleidsstukken. Dit komt in de MT vergaderingen aan bod. Wat zijn de doelstellingen en hoe gaat we dit bereiken? Daarnaast wordt er twee keer per jaar de Damstra Conferentie georganiseerd. Hierbij wordt er door het MT en de aandeelhouders een specifiek organisatorisch onderwerp besproken. Tijdens de conferentie willen we ideeën boven tafel krijgen ter verbetering en optimalisatie van de organisatie. Vervolgens kunnen we het beleid en de strategie hierop aanpassen.
Wat doen we bij Damstra om de veiligheid te waarborgen? “We doen veel aan veiligheidstrainingen, bijvoorbeeld voor NEN 3140, hoogwerkers en heftrucks. Per functie leggen we vast wie welke training moet volgen. Dit is voor ons een gewoonte geworden. Sommige cursussen of trainingen zijn niet officieel verplicht voor alle collega’s, maar wij vinden het wel belangrijk dat onze collega’s deze kennis en vaardigheden bezitten.”
Minne zorgt ervoor dat hij goed op de hoogte is van alle certificeringen en erkenningen waar we als bedrijf aan moeten voldoen. Eventuele wijzigingen voert hij door. Dit regelt hij voor alle vestigingen. “Omdat we dit centraal regelen, hoeven er geen externe bedrijven worden ingeschakeld voor bijvoorbeeld keuringen. We maken planningen voor het keuren van gereedschap en installaties.” Hier houdt Minne dan rekening mee. “Iedereen weet me wel goed te vinden. Ook van de nieuwe vestigingen. Ik krijg regelmatig mails of telefoontjes met vragen voor advies.”
Een van de werkzaamheden van Minne is het uitvoeren van audits in het bedrijf. Deze audits zijn belangrijk om onze certificeringen te behouden. “Doen we de dingen zoals we ze hebben afgesproken? Wat kunnen we nog verder verbeteren? Door dit te analyseren, kunnen we het bedrijf naar een hoger niveau tillen. Zo blijven we ons verder ontwikkelen.
Bij Damstra vinden we goede communicatie en instructie belangrijk. “Dit is ook verplicht vanuit de VCA en we pakken het serieus aan. Bijvoorbeeld met Toolbox meetings. Deze organiseren we vijf keer per jaar en hier worden ontwikkelingen van het bedrijf en de sector besproken.” Daarnaast is risico inventarisatie verplicht vanuit de Arbowet. “Wij gebruiken dit als kapstok om te zien hoe we risico’s kunnen verkleinen. Bijvoorbeeld door het schrijven van een veiligheidsplan per bouwwerk om potentiële gevaren te kunnen bespreken met de monteurs. Ook behandelen we thema’s die zich hebben afgespeeld op de bouw, zoals (bijna) ongevalmeldingen, om collega’s te informeren hoe we dit voortaan kunnen voorkomen. Ten slotte houden we eens in de vier jaar een PMO onderzoek bij iedere vestiging. Hierbij checken we of de collega’s zich goed voelen op hun werk en of er punten zijn waar ze tegenaan lopen.
Minne vindt het ook belangrijk om te benadrukken dat we met veiligheid niet alleen fysieke veiligheid, maar ook mentale veiligheid bedoelen. “Iedere collega moet zich veilig voelen op het werk en het gevoel krijgen dat ze zichzelf kunnen zijn.” Daarom hebben we vertrouwenspersonen bij Damstra, waaronder Minne, waar een collega terecht kan als ze iets vertrouwelijks willen bespreken.
Bij Damstra vinden we gezondheid belangrijk en willen we een gezonde levensstijl van onze collega’s stimuleren. Daarvoor hebben we diverse initiatieven in het leven geroepen. Zo is er altijd vers fruit op de kantoren aanwezig, kun je met korting een fitnessabonnement afsluiten, hebben we een fietsplan en organiseren we sportieve activiteiten, zoals fietstochten. Momenteel wordt de Damstra Sportclub opgericht. Hier kunnen collega’s lid van worden en dan kunnen ze voor een X bedrag sportkleding van Damstra vergoed krijgen.
Een van de punten waar Minne zich momenteel mee bezig houdt, is het behalen van de ISO 14001 certificering voor alle vestigingen. “Dit is gericht op het milieu en dit wordt steeds belangrijker. We zijn hier zelf al wel veel mee bezig door bijvoorbeeld rapportages van ons verbruik en overzichten van hoe we met het milieu omgaan. Dit doen we nog niet voor alle vestigingen, maar dat is wel de bedoeling. Dat is een punt waar ik me de komende tijd mee bezig zal houden.”