Verhalen

Emma Riem Vis over haar werk bij Damstra

Emma Riem Vis komt na een schooldag het terrein op fietsen om even een kijkje te nemen bij Damstra. Via via kwam ze bij Damstra terecht, waar ze inmiddels al twee jaar vakantiewerk doet. Ze helpt mee het terrein op te ruimen en gaat mee naar projecten waar ze ondersteunt bij het aanleggen van installaties, elektriciteit, het aansluiten van de meterkasten en het doorverbinden van lampen. Momenteel zit ze in het eerste jaar van de opleiding ‘Technicus Engineering’ op het MBO (elektro en installatie of werktuigbouwkunde). Na de opleiding wil ze naar het HBO.

Het mooiste aan het vak noemt Emma: ‘Het leren van nieuwe dingen, werken aan zichtbaar resultaat en dat je veel met de handen werkt.’ Als je in de installatietechniek werkt, heb je geen sportschool nodig. ‘Grote projecten trekken ook mijn aandacht. Zo ben ik met Sijtse Damstra naar het project Crossroads in Groningen geweest. Hier loopt alles door elkaar: kranen, shovels, heipalen en veel actie. Een joekel van een ding hóór: de grootste hijskraan van Europa en dat is gewoon vet cool!’ Tussen de mannen werken vindt ze niet erg: ‘Ik voel mij niet één van de mannen, ik blijf gewoon mijzelf en dat klikt altijd goed.’ Vrouwelijke collega’s mist ze niet. Laten we eerlijk zijn: ‘Froulju seure toch folle mear?!’

Emma Riem Vis

Vroeg opstaan

Het minst leuke is toch wel het vroege opstaan. Een installateur moet bij dag en dauw op de bouw aanwezig zijn, dat zijn geen kantoortijden maar ook dat went. De werkdag van een installateur begint rond 07:00 uur in de ochtend. Vroeg! Dat kan je zien als een nadeel, maar je bent altijd eerder klaar met werken dan iedereen om je heen. ‘Alleen als ik het ’s avonds laat heb gemaakt is het soms lastig,’ lacht ze.

Opleiding

De opleiding die Emma volgt is breed. Engineers kun je vinden in de elektrotechniek, werktuigbouwkunde, installatietechniek of in de mechatronica. Als technicus houd je je vooral bezig met het maken van een product: het ontwerp, maar ook de planning voor het inzetten van materialen en mensen, de kosten en de oplevering.

Zo in de wandelgang regelt ze ook haar 10-weekse stage voor eind dit jaar nog even. ‘Al wer komme hear, staazjerinne kin hjir wol en wurk is der hjir genoch!’ Roept commercieel directeur Teake Damstra.

Emma Riem Vis