Projecten

Zwembad Burgemeester Aat de Jonge Dronten

Al sinds 2015 waren er plannen voor een nieuw zwembad omdat het huidige bad Overboord verouderd was. Het nieuwe zwembad moet een hoog duurzaamheidsniveau hebben met warmtepompen, zonnepanelen en het terugwinnen van warmte. Het zwembad komt Burgemeester Aat de Jonge te heten en wordt gebouwd op de locatie tussen het huidige bad en het tennispark van ATC Dronten. De ontwikkeling en bouw is in handen van Bouwgroep Dijkstra Draisma uit Bolsward en Dokkum. Het installatiewerk is volledig door ons verzorgd.

Voor de verwarming van het water in de baden wordt gebruikgemaakt van vijf hoog-rendement-luchtbehandelingskasten in combinatie met luchtwarmtepompen. Deze kasten verwarmen naast het water via een inblaassysteem ook de lucht in het nieuwe complex. De verwarming wordt gedaan met een laagtemperatuur-afgiftesysteem, dat bestaat uit lucht- en vloerverwarming. Bovendien zorgen tien zonnecollectoren op het dak voor warm tapwater, en installeert Damstra voor het opwekken van een groot deel van de benodigde elektriciteit 580 PV-panelen op het dak.

Projecten

Tijdens de bouw gewoon open

Gedurende de gehele bouw van het nieuwe bad blijft het huidige bad gewoon open. Bezoekers kunnen dus straks direct gebruik gaan maken van het nieuwe complex. Het nieuwe zwembad gaat met een oppervlakte van 2394 m2 niet veel groter worden dan het huidige bad, maar zal wel efficiënter worden ingericht. Waar er in het huidige bad diverse ruimten niet in gebruik zijn, zal in het nieuwe zwembad elke vierkante meter optimaal worden benut. Op doordeweekse avonden zullen de lokale zwem- en duikverenigingen gebruik gaan maken van de baden. Er komen drie bassins: een wedstrijdbad van 25 x 15 meter, een instructiebad van 10 x 15 meter en een peuterbadje van 10 vierkante meter met diverse speelattributen. Verder komt er een centrale lobby met een horecagedeelte. Eenmaal door het toegangscontrolesysteem heen treft de bezoeker de sanitaire cabines voor het omkleden. Deze leiden vervolgens naar de doucheruimten in de natte zone.

Duurzame ambities

Wat ook anders gaat zijn aan het nieuwe bad is het energieverbruik. Geen aansluiting op het gasnet, maar duurzame energieopwekking middels een warmtepomp. Daarnaast worden er allerlei extra maatregelen getroffen zoals het plaatsen van zonnecollectoren en de toepassing van maximale isolatie op de daken en in de wanden. Het bieden van goede faciliteiten voor sport en beweging en het verduurzamen zijn belangrijke ambities van de gemeente Dronten. De komst van het nieuwe, all-electric zwembad sluit hier dus perfect op aan.

All Electric, dus volledig gasloos

Het nieuwe overdekte zwembad van Dronten wordt all-electric, dus volledig gasloos. “Een uitdaging, want je moet immers een aantal grote bakken met water op de juiste temperatuur zien te houden”, vertelt Dirk Jacob Visser, bedrijfsleider van het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de duurzame installaties: Koninklijke Damstra Installatietechniek. Door in het voortraject alles goed uit te denken en met BIM in kaart te brengen, verloopt de uitvoering van de installaties volgens Visser echter geheel naar wens. Het ontwerp kenmerkt zich door veelvuldig gebruik van glas met daaromheen strakke, zwartkleurige kozijnen. De antracietkleurige gevel bestaat uit verticale beplating die op sommige plekken wordt geaccentueerd met designplaat. Ook worden er houten accenten aangebracht op de gevel wat zorgt voor een vriendelijke en natuurlijke uitstraling.

Projecten