Projecten

Herberg omgebouwd tot klooster Schiermonnikoog

Wij kregen het afgelopen jaar een wel heel bijzondere opdracht: het ombouwen van een oude herberg op Schiermonnikoog naar een heus klooster met kapel en gastenverblijf. Door corona is het project wat later gestart maar inmiddels in volle gang. Uitdagingen liggen onder meer in de vraag: installaties renoveren of vervangen? Bovendien hebben we te maken met ‘beschermd dorpsgezicht’. Door het regelmatige leven van de monniken is de regeltechniek echter weer minder complex.

De naam Schiermonnikoog verwijst naar de allereerste bewoners van het eiland: de schiere monniken. Deze Cisterciënzer monniken bewoonden het eiland als eersten en zijn – na een lange periode van afwezigheid – in een aantal van 4 sinds 2015 weer terug op het eiland. Deze 4 monniken zijn afkomstig van de abdij Sion bij Diepenveen en hebben dit klooster verlaten omdat het te groot werd. Op het eiland volgde een intensieve zoektocht naar een nieuwe locatie waarbij de keuze uiteindelijk viel op herberg Rijsbergen; een pand uit 1757 dat aan de Uiteraard moeten daarbij het gebouw en de bijbehorende installaties voldoen aan de huidige wet- en regelgeving.

Projecten

Koninklijk bezoek!

Op woensdag 10 mei 2023 brachten koning Willem-Alexander en koningin Maxima een bezoek aan de monniken in het klooster op Schiermonnikoog. Het bezoek was een afsluiting van een tweedaags streekbezoek aan de vijf waddeneilanden. Als Koninklijk bedrijf zijn wij natuurlijk reuzetrots op onze deelname aan het project.

Projecten