Projecten

All electric wijk Het Ommeland Groningen

Gelegen aan het Reitdiep met winkelcentra Paddepoel en Vinkhuizen op loopafstand ligt de energiezuinige ‘all-electric’ woonwijk Het Ommeland. Dit project bestaat uit 122 woningen; 64 grondgebonden woningen en 58 appartementen en studio’s. De woningen variëren in grootte van ca. 110 m2 tot maar liefst ca. 130 m2 en de appartementen van ca. 50 m2 tot ca. 70 m2. In bouwteamverband met Onix NL, Goudstikker-De Vries, Noorman Bouw- en milieuadvies, adviesbureau Feijen en Jorritsma Bouw waren wij verantwoordelijk voor het complete installatiewerk van deze woonwijk.

Het Ommeland is een all electric-wijk. Elke woning beschikt over zijn eigen lucht-waterwarmtepomp. De lucht-waterwarmtepomp voedt de vloerverwarming en heeft een geïntegreerde ventilatie-unit. Daardoor is er geen buitenunit nodig. Doordat de buitenunits er niet zijn konden ook zonnepanelen worden aangesloten. In totaal zijn er 856 panelen van 370 wattpiek geïnstalleerd. Hierdoor is gehele wijk gasloos.

Projecten

Oplevering

Op de strook grond tussen het Reitdiep en de ringweg (Friesestraatweg) in Groningen is de wijk Het Ommeland verrezen. 122 woningen, verdeeld over 64 grondgebonden huizen en 58 appartementen en studio’s. Ommeland kenmerkt zich door robuuste, hoekige woningen in een hofjesopstelling, in de rode Strating-baksteen van Groninger klei, met opvallende witte betonkaders rond ramen en deuren. Een industriële uitstraling en je zou bijna kunnen zeggen een verlengstuk van de oude melkfabriek Ommeland die naast deze woonwijk stond.

In  een gebied waar men de negatieve gevolgen van de gaswinning ondervindt, moet je geen gasaansluiting meer willen. De Ommelanden is daarom een all electric-wijk geworden. Wij hebben gekozen voor een eigen warmtepomp per woning.’ Sjaak van de Witte regelde als projectleider namens Damstra Installatietechniek de aansluiting daarvan. ‘Het gaat om lucht-waterwarmtepompen die de vloerverwarming voeden. Het bijzondere is dat ze een geïntegreerde ventilatie-unit hebben en daardoor geen buitenunit nodig hebben.

Projecten