Storing? 0800 3 234 234

Oplevering informatiecentrum Het Baken op Schiermonnikoog

Het nieuwe informatiecentrum Het Baken op Schiermonnikoog is afgelopen week opgeleverd. Er is een multifunctioneel gebouw verrezen waarin VVV Schiermonnikoog en Natuurmonumenten gaan huisvesten.

Het Baken

Het Baken is dé plek voor het boeken van (natuur)excursies, activiteiten en accommodaties. Natuurlijk kun je er ook terecht voor algemene informatie over Schiermonnikoog, met haar rijke cultuurhistorie, authentieke bezienswaardigheden en prachtige flora en fauna van het Nationaal Park.

Het informatiecentrum is ontworpen door Friese architect Nynke Rixt Jukema uit Leeuwarden, in samenwerking met BètHa Architecten uit Burgum. De start bouw was in februari 2020 en de werkzaamheden zijn volgens planning in het voorjaar van 2021 gereed gekomen. Het Baken is gebouwd door Bouwbedrijf Dijkstra te Schiermonnikoog. De Koninklijke Damstra Installatiegroep heeft de installatiewerkzaamheden samen met Lodema Leeuwarden verricht.

Het gebouw is duurzaam opgeleverd en wekt haar eigen energie op. Er zijn onder andere 54 zonnepanelen geplaatst, 2 luchtwarmtepompen, ventilatie, de bijbehorende regeltechniek en topkoeling.

Topkoeling?

Topkoeling is een systeem voor het koelen van gebouw met als doel het afvlakken van de temperatuurtoppen in het dagelijkse temperatuurverloop. In een gebouw kan in de zomer de temperatuur vanuit de nachtsituatie overdag oplopen tot minder acceptabele hoogten. De hoogte van de binnentemperatuur kan door ventilatie (passieve koeling), maar ook door airconditioning (actieve koeling) worden begrensd. De toppen in het temperatuurverloop kunnen door passieve zowel als door actieve koeling worden afgevlakt.

De bouw is mogelijk gemaakt door geld van Het Waddenfonds, de Provincie Fryslân, de gemeente Schiermonnikoog en Natuurmonumenten en andere lokale en regionale sponsors.

Met de komst van het nieuwe informatiecentrum gaat een lange wens in vervulling. Het oude bezoekerscentrum ligt aan de rand van het dorp en was niet meer van deze tijd. 

 

Van je hobby je werk maken Werken bij Damstra
Vragen?

Heeft u vragen? Stel hem direct of vraag een offerte aan

Offerte Koninklijke Damstra Installatietechniek 0511 42 45 00

  Damstra Installatietechniek
  Al meer dan 100 jaar
  ervaring
  Gekwalificeerd personeel
  en goedgekeurde materialen
  Voorloper op het gebied
  van duurzaamheid
  24 uurs Storingsdienst
  bel gratis 0800 3 234 234
  © 2022 Koninklijke Damstra Installatietechniek