Storing? 0800 3 234 234

Sportcomplex Flidunen

Sportcomplex Flidunen te Vlieland is sterk verduurzaamd. Vlieland heeft, samen met de andere Waddeneilanden, de ambitie om energieneutraal te zijn in 2020. De enorme verduurzaming van het veel bezochte sportcomplex en overdekt zwembad Flidunen is een concreet resultaat van deze ambitie. Met hulp van de Provincie Friesland, Urgenda en de ASN Bank speelt de gemeente sterk in op een bestaan van het complex in de toekomst.

De gemeente Vlieland laat zien bereid te zijn om het goede voorbeeld te geven door actief werk te maken van het verduurzamen van haar eigen maatschappelijke vastgoed. Zo is het bestaande dubbele glas van Sportcomplex Flidunen vervangen door HR++ glas met gasvulling. De zwembaden worden afgedekt met een folieafdekking, die op rollen boven het zwembad wordt aangebracht en automatisch met een afstandsbediening in enkele minuten kan worden uitgerold.

 

Zonnepanelen en heatpipesSportcomplex Flidunen 02

Naast besparingsmaatregelen zijn er ook zonnepanelen op het dak van het Sportcomplex Flidunen geïnstalleerd om daarmee eigen duurzame energie op te wekken. Op Vlieland is door de vele zonuren een opbrengst van 1 kWh/wattpiek/jaar mogelijk. Met de basisopstelling is een besparing van 16000 kWh mogelijk. Dat is 12,8 procent van het gehele energieverbruik. Op het dak staan heatpipes die de zonnewarmte omzetten in bruikbare hoogtemperatuurwarmte voor het verwarmen van het zwembadwater en de cv-installatie.

 

Besparing van 64% energie

In totaal is ruim een kwart miljoen euro geïnvesteerd met medewerking van de Streekagenda Waddeneilanden en de ASN Bank. Dit levert uiteindelijk een besparing op van 64% op het energiegebruik. De totale terugverdientijd van de investing bedraagt slechts 7,1 jaar. Dit betekent dat nu al jaarlijks 126,8 ton aan CO² wordt bespaard.

 

Duurzame installaties Sportcomplex Flidunen door Koninklijke Damstra Installatietechniek

De wens was om het Sportcomplex Flidunen te verduurzamen en zoveel mogelijk energieneutraal te maken. Wij hebben in opdracht van de gemeente Vlieland de duurzame technische installaties mogen installeren. Zo hebben wij ook de zonnepanelen geïnstalleerd en de heatpipes geplaatst. Daarnaast hebben wij de verwarmingsregeling aangepast en een nieuwe LBK geplaatst met een zeer hoog rendement.

Sportcomplex Flidunen 01

BRON: Urgenda
Van je hobby je werk maken Werken bij Damstra
Vragen?

Heeft u vragen? Stel hem direct of vraag een offerte aan

Offerte Koninklijke Damstra Installatietechniek 0511 42 45 00

  Damstra Installatietechniek
  Al meer dan 100 jaar
  ervaring
  Gekwalificeerd personeel
  en goedgekeurde materialen
  Voorloper op het gebied
  van duurzaamheid
  24 uurs Storingsdienst
  bel gratis 0800 3 234 234
  © 2022 Koninklijke Damstra Installatietechniek