Storing? 0800 3 234 234

Onlangs gestart met Crossroads Groningen

Waar wegen elkaar kruisen, Stad en Ommeland in elkaar overgaan en veevoederfabriek ACM decennialang het beeld bepaalde is gestart met ca. 290 (huur) woningen bestaande uit appartementen, variërend van 45 m2 tot 100 m2 en 19 kadewoningen.

Er is gekozen voor een mix van woningen voor veel verschillende doelgroepen: jongeren, starters, gezinnen en ouderen.

Het project heet Crossroads omdat er veel verschillende wegen elkaar kruizen en hier ontmoeten: water (Reitdiep), ringweg Groningen, Friesestraatweg, fietspad en het treinspoor. Het plan maakt onderdeel uit van de visie voor de hele Reitdiepzone van de Gemeente Groningen.

Gebouwen A t/m F

Het project bestaat maar liefst uit zes uitzonderlijke gebouwen: A t/m F.

 • Gebouw A 64 appartementen 6 bouwlagen t.b.v. een vastgoedinvesteerder;
 • Gebouw B 53 appartementen 6 bouwlagen voor woningbouw organisatie LEFIER Groningen. Gebouw B heeft een EPC (energie prestatie coëfficiënt) van 0. Dit wordt onder andere bereikt doordat er per woning 3 zonnepanelen met omvormer aangesloten wordt. In het totaal inclusief panelen ten behoeve van algemene voorzieningen zijn dit 210 stuks van 400Wp.;

Voor Pensioenfonds Rail & Openbaar Vervoer (SPF) totaal 175 woningen:

 • Gebouw C 112 appartementen 20 verdiepingen hoog met Tunnelbouw;
 • Gebouw D 15 appartementen;
 • Gebouw E 29 appartementen 10 verdiepingen hoog;
 • Gebouw F & G 19 Grondgebonden woningen.

Koninklijke Damstra Installatietechniek verzorgd als onderaannemer van GEVEKE Bouw de complete werktuigkundige en elektrotechnische installaties

Dit bestaat onder andere uit de inpandige verwarmingsleidingen voor Warmtestad tot en met de montage van de stadsverwarmingsunit ten behoeve van de vloerverwarming van het complete appartement, waar ook het warmtapwater wordt geproduceerd. De SPF heeft voor zijn gebouwen naast vloerverwarming ook gekozen voor een elektrische radiator in de badkamers voor een nog beter comfort.

Doordat Warmtestad de warmwaterleidingen voor cv en tapwater verzorgd is een gasleiding voor dit project niet nodig: de bewoners koken ook elektrisch. Voor de Hemelwaterafvoeren is gekozen voor een Pluvia systeem in combinatie met een traditionele afvoer voor de balkonnetjes. De riolerings-installatie wordt voor de hoogbouw voorzien van solvent T stukken in de schachten. Door de toepassing hiervan kunnen we volstaan met kleinere diameters. De appartementen worden voorzien van een WTW unit van ITHO Daaldrop voor het ventilatiesysteem welke zijn aangesloten op gecombineerd lucht toe/afvoer buizen. De hoogbouw wordt voorzien van een waterinstallatie en d.m.v. drukverhogingen wordt de juiste druk gegarandeerd in de woningen.

De SPF heeft gekozen voor een luxe sanitair met wastafelmeubels en baden welke Damstra gaat leveren en monteren. Ook wordt er in de hoogbouwgebouwen C+E voor ten behoeve van brandbestrijding een droge blusleiding gemonteerd met per verdieping een aansluiting. Tevens gaat Damstra voor de Nuts bedrijven de diverse mantel-invoerbuizen aanbrengen.

Onderaannemer Hekman verzorgd voor Damstra de elektrotechnische installatie. Waaronder de complete basis en algemene installatie maar ook de aarding, intercom, toegangscontrole (slagbomen) en de algemene en deels buiten (led) verlichting.

De documenten/ tussencontroles/ afpersrapporten inclusief foto’s van de diverse werkzaamheden worden in verband met kwaliteitswaarborging op geslagen in Ed controls. Hier kan de opdrachtgever als deze de behoefte heeft mee kijken met het bouwproces.

De bouwtijd voor de 292 appartementen en woningen is 1 ½ jaar en de eerste bewoners worden begin van 2023 verwacht.

Al met al een zeer uitdagend mooi project met diverse bouw stijlen en een strakke planning.

Ik bespreek het graag persoonlijk met je. Je kunt mij bellen op 0511-424500 of stuur een mail naar j.deboer@damstra.nl Direct solliciteren!
Vragen?

Heeft u vragen? Stel hem direct of vraag een offerte aan

Offerte Koninklijke Damstra Installatietechniek 0511 42 45 00

  Damstra Installatietechniek
  Al meer dan 100 jaar
  ervaring
  Gekwalificeerd personeel
  en goedgekeurde materialen
  Voorloper op het gebied
  van duurzaamheid
  24 uurs Storingsdienst
  bel gratis 0800 3 234 234
  © 2021 Koninklijke Damstra Installatietechniek