Storing? 0800 3 234 234

Installatiewerk kindcentrum Hoogezand

Het heeft even geduurd, maar Hoogezand heeft een mooi nieuw kindcentrum. Duurzaam, kindvriendelijk én aardbevingsbestendig. Vooral dat laatste zorgde voor het nodige oponthoud, omdat het ontwerp terug moest naar de tekentafel. Maar vanaf begin maart zitten CBS de Regenboog, Jenaplanschool ’t Vlot en Kaka kinderopvang onder het groene sedumdak.

Bijna een jaar later dan gepland kon op 10 maart 2016 de eerste spade de grond in. Door de aardbevingsproblematiek, die ook in Hoogezand speelt, was besloten het ontwerp aan te passen zodat het gebouw blijvend veilig is.

De duurzaamheid van de nieuwbouw komt onder meer tot uiting in de verwachte levensduur: vijftig jaar, zelfs voor de dakbedekking. Het gebouw is goed geïsoleerd, er is energiezuinige verlichting, triple beglazing. Wij leverden een groot aandeel aan die duurzaamheid. Projectleider Sjaak van de Witte: ‘Er staat een warmtepomp op het dak die in voor- en naseizoen voor warmte zorgt, en in de zomer kan koelen. Als deze pomp in de winter niet meer rendabel is, schakelt hij uit en neemt de cv-ketel het over. ‘s Nachts wordt er gekoeld door nachtventilatie.’ Per schoollokaal is een luchtbehandelingsunit geplaatst; men kan handmatig de temperatuur twee graden hoger of lager zetten. De luchtkwaliteit in de lokalen wordt gemeten door een CO2-sensor. Van de Witte legt uit: Bij een verhoogd CO2 gehalte in de lucht zal de unit optoeren en meer verse buitenlucht door de airsock in de ruimte gaan blazen. In deze airsocks zitten kleine gaatjes waardoor de verse lucht goed verdeeld de ruimte in wordt geblazen, je hebt geen last van tocht.’ De retourlucht wordt afgezogen, en warmt onderweg naar buiten de verse lucht weer op, zonder daarmee in aanraking te komen. ‘Dit past bij het Frisse Scholen concept’, aldus Van de Witte.

Slimme systemen
Naast hoofdzakelijk ledverlichting zijn er in de lokalen TL5-armaturen toegepast. Van de Witte: ‘Het was nog wel even lastig de pendelarmaturen – 70 cm in doorsnee – goed waterpas te krijgen; ze hangen met drie staaldraden aan een scheef dak.’ De verlichting werkt met bewegingssensoren. Deze kunnen echter met een druk op de knop worden overruled. Handig als er een beamer of touchscreen moet worden gebruikt.

Wij zorgden ook voor het alarmsysteem, dat in drie groepen is verdeeld. Van de Witte: ‘Elke gebruiker heeft zijn eigen code en kan daarmee de algemene ruimte en de eigen ruimte in. Als de laatste gebruiker het pand verlaat en zijn code intoetst, schakelt automatisch het hele alarm in en de verlichting uit.’ Het regelsysteem is op afstand bedienbaar. Bij een storing kan de gemeente deze online uitlezen.

Architect : 19 het Atelier, Zwolle
Aannemer : Hesco Bouw, Stadskanaal
Constructeur : Alferink van Schieveen, Zwolle
Installateur : Koninklijke Damstra Installatietechniek, Driezum

Van je hobby je werk maken Werken bij Damstra
Vragen?

Heeft u vragen? Stel hem direct of vraag een offerte aan

Offerte Koninklijke Damstra Installatietechniek 0511 42 45 00

  Damstra Installatietechniek
  Al meer dan 100 jaar
  ervaring
  Gekwalificeerd personeel
  en goedgekeurde materialen
  Voorloper op het gebied
  van duurzaamheid
  24 uurs Storingsdienst
  bel gratis 0800 3 234 234
  © 2022 Koninklijke Damstra Installatietechniek