Storing? 0800 3 234 234

Installatiewerk 32 woningen in Sint Annaparochie

Op het voormalige terrein van csg Ulbe van Houten aan de Kempenaerstraat in Sint Annaparochie staan nu zestien eengezinswoningen en zestien levensloopbestendige woningen voor kleine huishoudens. Jorritsma Bouw verzorgde voor Wonen Noordwest Friesland zowel het ontwerp als de bouw, in een Design & Build-constructie. Wij waren verantwoordelijk voor het installatiewerk.

Onderhoudsarme materialen
De combinatie Jorritsma Bouw/Van Manen en Zwart architecten/Damstra Installaties kwam bij die selectie als beste uit de bus. ‘Qua prijs en bouwproces scoorde het plan ongeveer even goed als dat van de anderen, maar qua architectuur en materiaalkeuze sprongen wij eruit’, memoreert projectleider Marcel van der Veen van Jorritsma Bouw. ‘Wij presenteerden een intieme, sfeervolle woonbuurt, met woningen van onderhoudsarme materialen zoals aluminium kozijnen, gevelsteen en gebakken dakpannen.’ De gemetselde gevels zijn gepointeerd: een manier om tijdens het metselen meteen de voeg te maken. Daarmee werd het metselwerk harder en minder onderhoudsgevoelig.

Ook voor Damstra waren lage onderhoudskosten voor de corporatie het leitmotiv bij het ontwerp van het installatieconcept. Projectleider Dirk Jacob Visser somt op: ‘Een hr-ketel met vloerverwarming, mechanische ventilatie op basis van CO2-detectie en op elke woning drie of vier zonnepanelen.’ Over enkele jaren kan de corporatie eventueel voor warmtepompen of iets dergelijks kiezen: de woningen zijn daar qua isolatie al op afgestemd. ‘Tijdens de vooroplevering hebben we met een blower uitgetest waar eventueel nog kou vandaan kwam. Toen bleek dat bij de vloerplaat in de meterkast wat tocht voorkwam, dus dat is toen verholpen.’

Schaarste
Hoewel de planvorming in 2016 wel rond was, duurde het tot na de zomervakantie van 2017 voor Jorritsma Bouw echt kon beginnen. Een bezwaar tegen de bestemmingsplanwijziging hield het proces een tijd op. Op zich geen groot probleem voor de aannemer, ware het niet dat de markt in de tussentijd erg was aangetrokken en materieel en materialen schaarser waren geworden. ‘De heistelling moesten we uit Zuid-Nederland halen’, zegt Van der Veen, ‘bij een bedrijf dat alleen nog ruimte voor ons had in de periode die wij eigenlijk als bouwvakperiode hadden gepland. Daar hebben we uiteraard de planning op aangepast.’

Een tegenslag was de vaststelling dat een stukje openbare weg nog gesaneerd moest worden. Van Keulen: ‘Wij hadden al tegen de huurders gezegd dat de huizen in juli 2018 opgeleverd zouden worden. Maar doordat de weg er nog uit moest, leek het erop dat de mensen niet bij hun voordeur zouden kunnen komen. In goed overleg met de gemeente is dit gelukkig opgelost.”

Positieve reacties
‘Zo’n concept als dit kun je probleemloos nog eens bouwen, het zijn praktische en comfortabele huizen. Ergens is het vreemd dat opdrachtgevers vaak helemaal opnieuw beginnen met ontwikkelen, terwijl je ook zo’n kant en klaar plan nog eens kunt uitvoeren.’ Aldus Dirk Jacob Visser.

 

32 WONINGEN, SINT ANNAPAROCHIE

Opdrachtgever : Wonen Noordwest Friesland

DESIGN EN BUILD TEAM

Aannemer : Jorritsma bouw

Architect : Van Manen en Zwart

Constructeur : Projectengineering Castelein

Installateur : Koninklijke Damstra installatietechniek

Betonwerk : C. van der Hauw Betonbouw

Levering en montage stalen kozijnen en opdekdeuren : BPZ

Levering en montage hang- en sluitwerk : BPZ en Raadsma

Uitbloeiingsarme doorstrijkmortel : Remix

Afvalinzameling : Visser Afvalinzameling, Transport en Recycling

Bron: bouwen in het noorden

 

 

Van je hobby je werk maken Werken bij Damstra
Vragen?

Heeft u vragen? Stel hem direct of vraag een offerte aan

Offerte Koninklijke Damstra Installatietechniek 0511 42 45 00

  Damstra Installatietechniek
  Al meer dan 100 jaar
  ervaring
  Gekwalificeerd personeel
  en goedgekeurde materialen
  Voorloper op het gebied
  van duurzaamheid
  24 uurs Storingsdienst
  bel gratis 0800 3 234 234
  © 2022 Koninklijke Damstra Installatietechniek