Storing? 0800 3 234 234

Burgemeester Waldaschool te Ameland

Opdrachtgever: Gemeente Ameland
Architect: Grunstra Architecten Groep
Technisch adviseur: Sijperda-Hardy
Bouwkundig aannemer: Bouwbedrijf Kienstra
Looptijd: juni 2012 t/m juni 2013
Vloeroppervlakte: 2400 m2

 

Uitbreiding Burgemeester Waldaschool

Burgemeester WaldaschoolDe Burgemeester Waldaschool is op Ameland de opleiding voor beroeps- en algemeen voortgezet onderwijs. De Burgemeester Waldaschool is er in principe voor alle leerlingen van het eiland die na de basisschool een vervolgopleiding volgen.

De nieuwbouw en verbouw betreft een uitbreiding van de bestaande school en de sporthal. De uitbreiding van de school zal achter het rietgedekte gedeelte van de huidige school plaatsvinden. Een belangrijk item is zeker dat het gebouw in haar investering rekening houdt met de exploitatie in de toekomst.

Dankzij tal van duurzame oplossingen staat er een energieneutrale school die qua energie geheel zelfvoorzienend is. Er hoeft geen fossiele brandstof te worden aangevoerd. De school is ontworpen en gerealiseerd volgens de Trias Energetica. Het gebouw heeft een thermische schil met ramen in 3-laags glas. Daarnaast maakt de school gebruik van een gebalanceerd ventilatiesysteem met CO2-sturing. Door deze maatregelen is het benodigde verwarmingsvermogen met 65% gereduceerd.

Bijzonder is dat de Burgemeester Waldaschool warmte opwekt met een houtgestookte ketel. De gemeente heeft een contract met een leverancier van snoeiafval afgesloten, met als voorwaarde dat het snoeiafval van het eiland afkomstig is. Hierdoor hoeft geen gebruik te worden gemaakt van brandstof van het vaste land en reduceert de school ook CO2-uitstoot als gevolg van transport. De ketel is zelfsturend, als de gewenste temperatuur is bereikt, schakelt de ketel uit en indien er warmte nodig is, schakelt hij ook weer aan. Het dak van de naastliggende sporthal is volgelegd met pv-panelen met een capaciteit van in totaal 75 mW. Deze leveren de benodigde elektrische energie voor de school. Er is geen fossiele brandstof nodig en daarmee is het gebouw energieneutraal.

Om water te besparen, is een grijswatercircuit aan gelegd. Het regenwater van het dak komt via de goten in een speciale grijswaterbuffer in de voormalige stookruimte terecht. Van hieruit gaat het regenwater via een aparte waterleiding naar de toiletten voor de doorspoeling.

Alle leslokalen zijn voorzien van Schoolvision. Afhankelijk van de omstandigheden kan de verlichting worden aangepast, waardoor kinderen rustiger worden of juist meer bij de les worden betrokken. Dit alles kom de leerprestaties van de leerlingen ten goede en ook de werkomstandigheden van de leerkrachten.

De technische installaties door Damstra

De volgende installaties zijn door ons gerealiseerd en opgeleverd: riolering, sanitair,  water-, gas- en cv-installatie met cv-ketel en warmtepomp, ventilatie en luchtbehandeling, de elektrotechnische installaties, domotica, CAI-, telefooninstallaties en de brandmeld- en ontruimingsinstallatie.

 

Meer informatie: Artikel Onderwijs&Bouw; Energieneutrale, frisse school

Meer informatie: Artikel Agentschap NL; Project Burgemeester Waldaschool

Van je hobby je werk maken Werken bij Damstra
Vragen?

Heeft u vragen? Stel hem direct of vraag een offerte aan

Offerte Koninklijke Damstra Installatietechniek 0511 42 45 00

  Damstra Installatietechniek
  Al meer dan 100 jaar
  ervaring
  Gekwalificeerd personeel
  en goedgekeurde materialen
  Voorloper op het gebied
  van duurzaamheid
  24 uurs Storingsdienst
  bel gratis 0800 3 234 234
  © 2022 Koninklijke Damstra Installatietechniek