Storing? 0800 3 234 234

Boerderij verduurzamen

Hoe verduurzaam je een flinke Friese boerderij? Wij schakelde Rensa Techniek in om te sparren over de technische mogelijkheden, en de juiste volgorde van de stappen naar duurzaam.

De boerderij aan de rand van Leeuwarden wordt langzaam opgeslokt door de stad. De nieuwbouw is te zien vanaf de keukentafel. Daar zit straks weer heel wat werk voor Damstra Installatietechniek. Maar de echte uitdaging, dat zit hem volgens Sipma, projectleider duurzame energie bij Damstra, in dit soort projecten: bestaande bouw. “Bij nieuwbouw zijn alle waardes van een woning vooraf berekend en de uitgangspunten bekend. Daar kun je dan de beste techniek bij zoeken, het is eigenlijk een simpele rekensom.” Bij bestaande bouw moet je eerst in kaart brengen wat de wensen zijn van de bewoners en hoe zij gewend zijn te leven. “Veel informatie verzamelen dus. Hoe vaak wordt er gedoucht? Onder wat voor douche? Alle uitgangspunten wil je weten”, aldus Sipma. “En degenen die er nu wonen, die wonen er over tien jaar misschien niet meer. De volgende bewoners willen er ook comfortabel bijzitten. De techniek moet dus ook voorbereid zijn op de toekomst.”

Eerste stap
Al sinds 2015 is Sipma met de bewoner bezig om het huis, dat een gasverbruik van 6.000 m³ per jaar had, te verduurzamen. Het is een flinke woning met een binnenzwembad. “We hebben allerlei mogelijke oplossingen besproken en voorgerekend. We hebben hier 92 zonnepanelen geleverd en een warmtepomp geplaatst. Maar dit is pas het begin van het traject.” De warmtepomp, een NIBE F2120-20 monoblock van 20 kW, staat buiten opgesteld, en neemt de basislast voor de zwembadverwarming voor haar rekening. De bestaande Remeha Quinta Pro geeft ’s ochtends een laatste zetje voor een optimale  zwembadwatertemperatuur.

De warmtepomp levert ook de basis voor de woonhuisverwarming. Hier is ook nog een andere gasketel. In de technische ruimte in de schuur hangt de NIBE SMO 40 regelunit naast de cv-ketel. Deze regelaar bepaalt welke energie wanneer wordt aangewend. In de schuur staat ook een 100 liter buffervat voor de warmtepomp opgesteld. Aan de andere kant van de muur pronkt de luchtwaterwarmtepomp, op een maatwerk geproduceerd rvs-frame waar Damstra maar wat trots op is. Een buffervat voor tapwater is er niet. Sipma: “Alle warmte die hier geproduceerd wordt, kan worden opgeslagen in het zwembad. Dat is een groot buffer.” “Het verwarmen van een zwembad is natuurlijk wel iets anders dan een woonruimte. Het zwembadwater wordt natuurlijk niet door het cv-circuit rondgepompt. Maar uiteindelijk is het gewoon dezelfde techniek.” In de toekomst moet er voor het zwembad een aparte warmtepomp komen. Maar dat is de volgende stap. De 92 zonnepanelen dekken het overgrote deel van het stroomverbruik van de boerderij.

Terug naar de basis
Toen Sipma op zoek ging naar de beste oplossing voor de boerderij, schakelde hij de hulp in van Matthias Stukker, Manager Techniek bij Rensa. “Als ik wil weten hoe een ander tegen een situatie aankijkt, dan bel ik Matthias op. Samen proberen we elk met onze eigen kennis een mooie oplossing te vinden.” Zo verliep ook de samenwerking bij dit project. Stukker: “Het begon hier ook met een beetje sparren en ik tekende op basis daarvan een schemaatje. Met thermische panelen en allerlei extra schakelingen. Vervolgens keken we ernaar en zei Pieter Harm: ‘dat kan toch veel simpeler?’ Toen ging ik weer gummen.” En uiteindelijk gingen ze weer terug naar de basis. Want hoe meer schakelingen in de regeling, hoe complexer het wordt. “En dat kan allemaal natuurlijk weer kapot gaan.”

Kennis van de bestaande situatie
Niet alleen het advies van Stukker is welkom bij Sipma. “Onze monteurs denken mee in de installatie. Ze kennen de bestaande situatie goed. Ze weten hoe het er ook uitziet achter de knieschotten, bijvoorbeeld.” En dan kan het best eens zo zijn dat wat Sipma bedacht had, in de praktijk niet zal werken volgens de monteur. “Je kunt in je eentje van alles verzinnen, maar je hebt toch ook de blik van een ander nodig. Daar word je alleen maar beter van”, volgens Sipma. De ruim negentig monteurs van Damstra Installatietechniek krijgen geregeld trainingen. Het bedrijf werd in 1993 al verkozen door TNO als derde beste adres voor een warmtepomp en plaatst er inmiddels jaarlijks zo’n 500. Aan ervaring dus geen gebrek bij de monteurs. Dat merk je volgens Stukker in het contact. “De monteur belde me op een gegeven moment op en vroeg ‘hoe heb je dit precies bedacht?’ Dan ga ik er even voor zitten om het uit te leggen. Na vijf minuten was het hem al helemaal helder en kon hij al weer verder.”

*Bron: Rensa

Van je hobby je werk maken Werken bij Damstra
Vragen?

Heeft u vragen? Stel hem direct of vraag een offerte aan

Offerte Koninklijke Damstra Installatietechniek 0511 42 45 00

  Damstra Installatietechniek
  Al meer dan 100 jaar
  ervaring
  Gekwalificeerd personeel
  en goedgekeurde materialen
  Voorloper op het gebied
  van duurzaamheid
  24 uurs Storingsdienst
  bel gratis 0800 3 234 234
  © 2022 Koninklijke Damstra Installatietechniek