Storing? 0800 3 234 234

Verplichte energielabels nieuwe financieringen commercieel vastgoed

Rabobank gaat verplichte energielabels introduceren bij nieuwe financieringen voor commercieel vastgoed. Niet alleen voor kantoren, ook voor andere soorten vastgoed. Het is de ambitie om binnen tien jaar de hele financieringsportefeuille te vergroenen. Met deze maatregel helpt de bank haar klanten om de waarde van hun investering op lange termijn op peil te houden of zelfs te verhogen.

De banken volgen het beleid van het kabinet. Eind 2016 kondigde minister Blok van Wonen en Rijksdienst het voornemen aan voor een wettelijk verplichte verduurzaming. Het plan is dat vanaf 2023 kantoorgebouwen van meer dan 100 m2 minimaal energielabel C hebben.

Geen financiering bruin vastgoed

Rabobank staat niet alleen. Eind vorig jaar kondigde ING al aan niet langer bruine panden te financieren. Tenzij eigenaren met concrete verduurzamingsplannen komen. ING wil in 2023 alleen groene panden in portefeuille hebben.

Omdat veel vastgoedleningen een looptijd van 5 jaar hebben, gaat de eis al vanaf 2018 in. Net als Rabobank benadrukt ING de noodzaak van vergroening. De bank verwacht dat huurders straks kiezen voor panden met een groen label. Daardoor zullen bruine panden meer leeg staan en relatief in waarde dalen.

Hulp bij verduurzaming

Beide banken bieden klanten hulp om hun vastgoed te verduurzamen. Zo heeft ING een app en 5-stappenplan gelanceerd. Rabobank belooft rendabele verduurzamingsmaatregelen tot 100% te financieren. Panden met een beter energielabel krijgen meer prijsvoordeel.

100% financiering

ABN AMRO maakte in juli een vergelijkbare maatregel bekend. Ook zakelijke klanten van deze bank die vastgoed willen verduurzamen kunnen 100% financiering krijgen. De bank wijst op de voordelen van vergroening. Zoals een lagere energierekening, een comfortabelere werkomgeving, toekomstbestendigheid en beter rendement.

De tijd lijkt rijp voor de verduurzaming van commercieel vastgoed. ABN AMRO stelde klanten in 2016 hiervoor een miljard euro aan financiering beschikbaar. Het commercieel vastgoed met label A in de zakelijke vastgoedportefeuille van ABN AMRO steeg daardoor van 1% naar 13%.

Wilt u gaan verduurzamen?

Wij denken graag met u mee hoe u uw pand kan verduurzamen. Neem gerust eens contact met ons op. Wij vertellen u graag alle (on)mogelijkheden.

Van je hobby je werk maken Werken bij Damstra
Vragen?

Heeft u vragen? Stel hem direct of vraag een offerte aan

Offerte Koninklijke Damstra Installatietechniek 0511 42 45 00

  Damstra Installatietechniek
  Al meer dan 100 jaar
  ervaring
  Gekwalificeerd personeel
  en goedgekeurde materialen
  Voorloper op het gebied
  van duurzaamheid
  24 uurs Storingsdienst
  bel gratis 0800 3 234 234
  © 2022 Koninklijke Damstra Installatietechniek