Nieuws

Is investeren in zonnepanelen nog wel interessant?

De laatste tijd is dit een veel gestelde vraag. En het antwoord? Jazeker! Dit komt door:

  • de dalende prijzen voor zonnepanelen
  • de fors gestegen prijzen voor elektra bij de energieleveranciers
  • de 0% BTW regeling op zonnepanelen

Binnen circa 7 jaar verdient u de investering op zonnepanelen terug. En daarna? Minimaal 18 jaar gratis stroom!

Het is begrijpelijk dat meer mensen zich afvragen of de plaatsing van zonnepanelen nog wel wat oplevert, want er is wel wat gaande rondom de regelingen voor zonnepanelen. Zo wordt binnenkort in de Eerste Kamer over de wijziging en afbouw van de salderingswet gestemd. Als de meerderheid vóór deze aanpassing stemt, dan kunnen eigenaren van zonnepanelen vanaf 2025 niet meer volledig salderen (verrekenen) met de door hen aan het net geleverde stroom. Wel kan in 2025 én 2026 nog steeds 64% van de terug geleverde stroom gesaldeerd worden. Vanaf 2027 is dat nog 55% en zo wordt dat stapsgewijs jaarlijks wat minder tot er in 2031 helemaal niet meer gesaldeerd kan worden. Het is dus niet zo dat vanaf 2025 niet meer gesaldeerd kan worden.

Nieuws

Hoe werkt de salderingswet nu?

Eigenaren van zonnepanelen leveren een deel van de door hun opgewekte stroom terug aan het net. Dit gebeurt op momenten dat de zonnepanelen meer produceren dan er in huis op dat moment verbruikt wordt. In de salderingswet is geregeld dat deze terug geleverde stroom verrekend mag worden met de stroom die is afgenomen van de energieleverancier. Zo wordt dus de terug geleverde stroom op de jaarnota van de energieleverancier weggestreept tegen de stroom die u afneemt wanneer de zonnepanelen niet produceren (bijvoorbeeld ’s avonds).

Salderen is mogelijk tot maximaal uw totale verbruik aan stroom. Meer terug leveren mag ook, maar voor die extra terug geleverde stroom ontvangt u per kilowattuur een aanzienlijk lager bedrag dan wat u ervoor aan uw energieleverancier betaalt. Het meest rendabel is dus om net genoeg zonnepanelen te plaatsen om uw verbruik te compenseren. Damstra Duurzaam helpt u graag tijdens een adviesgesprek om te berekenen hoeveel zonnepanelen passen bij uw verbruik.

Direct besparen met zonnepanelen

Wat belangrijk is om te weten: ongeveer 30% van de opgewekte stroom van de zonnepanelen gaat niet naar de slimme meter. Dit deel gaat direct naar apparaten die op dat moment in werking zijn. Dit zijn bijvoorbeeld de koelkast, de vriezer en andere apparaten die ingeschakeld zijn op het moment dat de zonnepanelen stroom opwekken. Deze 30% is de directe besparing op de stroomkosten die u normaal aan uw energieleverancier betaalt.

Met de overige ongeveer 70% van de opgewekte stroom gaat u dus salderen met uw energieleverancier. Wie slim omgaat met het verbruik, kan het percentage aan terug geleverde energie zelfs nog lager laten uitkomen. Dit doet u door de grotere stroomverbruikers in huis zoveel als mogelijk overdag aan te zetten. Het directe verbruik en de directe besparing op uw energierekening worden hiermee nog hoger.

Dit maakt zonnepanelen ook zonder de salderingswet een interessante investering!

Hoe zit het met de heffing op zonnepanelen?

Vorige maand kondigde energieleverancier Vandebron aan dat zij een heffing gaan doorberekenen aan klanten die zonne-energie terug leveren aan het net. Tot nu toe is Vandebron de enige die deze heffing toepast, maar het is niet uitgesloten dat meer energieleveranciers volgen. De reden? Vandebron is van mening dat het niet eerlijk is dat ook huishoudingen die géén zonnepanelen hebben meebetalen aan de kosten die de salderingswet met zich meebrengt. De laatste jaren wordt steeds meer zonne-energie aan het net geleverd en dit brengt hogere kosten met zich mee voor energieleveranciers. Deze extra kosten wil Vandebron alleen nog doorberekenen aan klanten die overtollige zonne-energie terug leveren. De kosten variëren van 4 euro per maand tot 46 euro voor klanten met een groot zonne-energie systeem. Op deze kosten heeft u, net als met het salderen, zelf invloed. Wie minder terug levert (dus zoveel mogelijk de opgewekte stroom direct in huis verbruikt), betaalt dus ook minder heffing.

Het is afwachten wat andere energieleveranciers gaan doen. Ze hebben allemaal hun eigen voorwaarden en tarieven voor afgenomen en terug geleverde energie. Het blijft dus interessant om de tarieven te vergelijken en te bekijken óf er een heffing wordt berekend over de zonnepanelen. Zo maak u de beste keus voor de energieleverancier die voor uw situatie het meest voordelig is.

Ga nóg meer besparen met een thuisbatterij!

Nu de salderingsregeling waarschijnlijk vanaf 2025 in stappen afgebouwd gaat worden, wordt het interessant om zo weinig mogelijk terug te leveren aan het net. Dit kan door apparaten overdag aan te zetten, maar ook door de opgewekte energie tijdelijk op te slaan in een thuisbatterij. Zo gaat u veel minder salderen en verdient u uw zonne-energie systeem nóg sneller terug.

Damstra Duurzaam levert omvormers die nu óf eventueel in de toekomst aan accu’s gekoppeld kunnen worden. De overdag opgewekte stroom wordt daar tijdelijk opgeslagen. Wanneer de zonnepanelen geen stroom produceren haalt u de stroom voor uw verlichting en andere apparaten uit uw eigen thuisbatterij. Dit voorkomt dat u ’s avonds dure stroom afneemt van uw energieleverancier.

Ook kunt u de stroom opslaan wanneer er sprake is van tijdelijk negatieve prijzen voor terug geleverde stroom óf over stroom beschikken wanneer het elektriciteitsnet is uitgevallen.

 

Nieuws

Wilt u ook minder afhankelijk worden van uw energieleverancier?

En daardoor:

  • besparen op uw energielasten?
  • minder afhankelijk worden van uw energieleverancier?
  • minder last hebben van de prijsstijgingen van energie?
  • uw huis meerwaarde geven door een hoger energielabel?
  • een bijdrage aan het milieu leveren door zelf groene energie op te wekken?

Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek of een offerte aan. Samen bekijken we de mogelijkheden en geven advies over de beste oplossing.