Storing? 0800 3 234 234

Geert en Henk voelen zich de koning te rijk met een uitdagende baan bij Koninklijke Damstra.

Met de klant als koning
Vervelen doet het nooit, installaties ontwerpen die precies aan de eisen van de klant voldoen. Soms zijn wensen bijna onmogelijk; dan is het de kunst om hier een zo goed mogelijke oplossing voor te vinden. Niet alleen de wens van de klant is van belang, ook moet de installatie aan de huidige wet- en regelgeving voldoen. Daarnaast moeten tekeningen soms in heel korte tijd gereed gemaakt worden; ‘Die druk spant bij ons de kroon en geeft een kick als het weer gelukt is.’ Aldus Geert en Henk; tekenaars / modelleurs bij Koninklijke Damstra.

Vorstelijk onthaald
Henk heeft de opleiding Middenkader Engineering – Werkvoorbereiding Elektrotechniek gedaan en Geert Middenkader Engineering – maar dan met de specialisatie Totaalinstallateur. Na stageperiodes op de bouw en op kantoor zijn de heren uiteindelijk terecht gekomen bij Damstra op kantoor. ‘Het ontwerpen en meedenken aan installaties gebeurt op kantoor en daar ligt voor ons de meeste uitdaging. Met deze studies kun je bij Damstra te kust en te keur; je wordt hier vorstelijk onthaald en kunt meteen los.

Hoe begint je werkdag?
‘Stabicad en Autocad zijn de programma’s waarmee wij het meeste werken, die worden aan het begin van de dag meteen opgestart. Na een prinsheerlijk kopje koffie kijken wij op het planbord wat er die dag moet gebeuren. Aan de hand van een vraagspecificatie, ontwerp van een adviseur of een bestek maken wij kortgezegd volgens een specifieke planning een ontwerp voor de installaties.’

Vaak zijn er al conceptontwerpen die wij verder moeten uitwerken. Het komt ook veel voor dat ze zelf de kroon op het werk zetten; dan moet het ontwerp nog volledig bedacht worden. Samen met de werkvoorbereider gaan we hiervoor zitten en beginnen we met ontwerpen. Eerst wordt er een globaal ontwerp gemaakt. Deze gaat meestal voor controle naar de opdrachtgever waarna wij deze met eventuele opmerkingen retour krijgen. Deze opmerkingen worden dan beoordeeld en eventueel aangepast. Hierna worden berekeningen van de installaties uitgevoerd om te bepalen hoe dik een leiding of kabel moet zijn. Dit wordt daarna verwerkt op een definitieve tekening die ze op de bouw ook gaan gebruiken. Als alles definitief is moeten we ook sparingen opgeven in bijvoorbeeld vloeren of wanden. Deze info krijgen wij van de constructeur. Wij zetten zelf dan ook onze sparingen in het ontwerp; voor onder andere het leidingwerk door de vloer of wand. Dit gaat voor controle terug naar de constructeur. Als deze akkoord is, is de tekening definitief en kunnen wij prefab tekeningen maken.

Het materiaal wordt door de werkvoorbereider besteld en wordt verwerkt tot prefab installaties waarna het kant en klaar naar de bouw gaat. Als het project klaar is krijgen wij revisietekeningen terug met eventuele opmerkingen die ze op de bouw doorgevoerd hebben. Deze verwerken wij op onze tekeningen en dan komt er een stempel ‘Revisie’ op zodat er later, mochten er problemen ontstaan, kan worden nagegaan waar dit vandaan kan komen en waar leidingwerk is gemonteerd.

Met de prins over de Maas
Henk en Geert zijn met de spreekwoordelijke prins over de Maas geweest: ze hebben op installatiegebied veel meegemaakt en gewerkt aan veel verschillende projecten: woningen, sporthallen, zwembaden, MFC’s (multifunctionele centra), scholen, appartementsgebouwen en noem maar op. Zowel renovatie als nieuwbouw en dat ook nog door heel Nederland. Installaties voor elektra, data/communicatie, riolering, water, verwarming, ventilatie, koeling, hemelwater en gas: alles komt voorbij!

Tekenprogramma’s
‘Wij werken met Autocad, Stabicad en Revit. Autocad is in principe het programma waarin we werken en Stabicad heeft de functies om installatieonderdelen te tekenen. Dus uiteindelijk tekenen we in Autocad met de ondersteuning van Stabicad.

Revit is een 3D-programma waar ook in getekend kan worden. Eigenlijk is dit hetzelfde principe als met Autocad en Stabicad. Revit is het tekenprogramma en Stabicad is voor de ondersteuning van de installatieonderdelen. Voor het berekenen van leidingwerk gebruiken we het programma; BINK. Hierin kunnen we leidingen berekenen voor Hemelwaterafvoer, Riolering, Water, Verwarming/koeling, Ventilatie.’

Wil jij ook werken bij Koninklijke Damstra als tekenaar, werkvoorbereider, monteur, contractbeheerder of installateur?

Link naar vacatures

 

Van je hobby je werk maken Werken bij Damstra
Vragen?

Heeft u vragen? Stel hem direct of vraag een offerte aan

Offerte Koninklijke Damstra Installatietechniek 0511 42 45 00

  Damstra Installatietechniek
  Al meer dan 100 jaar
  ervaring
  Gekwalificeerd personeel
  en goedgekeurde materialen
  Voorloper op het gebied
  van duurzaamheid
  24 uurs Storingsdienst
  bel gratis 0800 3 234 234
  © 2022 Koninklijke Damstra Installatietechniek