Nieuws

Een trots verleden en een veelbelovende toekomst

Vandaag is het precies 75 jaar geleden (2 juli 1949) dat pake Teake Damstra zich aansloot bij het bedrijf van zijn schoonvader Sytze van der Wiel. Op zijn fiets met de gereedschapskist achterop begon hij aan zijn eerste werkdag als mede-eigenaar. De naam is toen ook officieel gewijzigd in Van der Wiel en Damstra. Beiden hadden niet verwacht dat het bedrijf dat als wagenmakerij en postkantoor begon zou uitgroeien tot een bloeiend bedrijf welke generaties zou doorlopen.

Teake zijn visie en zakelijk inzicht hebben ervoor gezorgd dat het bedrijf bleef groeien. Hij zag kansen in de veranderende economie en speelde daar slim op in door zich te richten op de installatie van waterpompen, gas, verlichting en elektriciteit. In de loop van de jaren nam Teake samen met zijn vrouw Anne Damstra-Van der Wiel het bedrijf en het postkantoor officieel over.

Visie en innovatie voor installatietechniek

In 1973 neemt zoon Thymen de leiding over van zijn vader Teake. In de jaren die volgen groeit het personeelsbestand van drie naar ruim honderd medewerkers. Net als zijn Heit heeft Thymen een visie voor ogen.

Thymen vertelt: “Ik heb het altijd leuk gevonden om nieuwe dingen te ontwikkelen of nieuwe dingen uit te vinden. Als er een nieuwe machine kwam, dan zorgde ik dat ik altijd de ins en outs hiervan wist. Ik heb ook altijd passie gehad voor innovatie. Zo heb ik bijvoorbeeld samen met mijn broer Sytse en RLM een warmtepomp ontworpen voor een wedstrijd van TNO en zijn hier tweede mee geworden. Dat was onze tijd ver vooruit.

De branche zorgde ervoor dat het bedrijf zich zo uitbreidde. Wij zijn begonnen met warmtekrachtkoppelingen (WKK) en werden door de nutsbedrijven gevraagd om dit uit te voeren. Dat zorgde voor een enorme groei in het bedrijf. Het personeelsbestand werd daardoor steeds groter. Maar we zijn nooit de normale huishoudens vergeten. Wij zijn altijd gewoon gebleven door klein te zijn.”

Een nieuwe generatie aan het roer

In 2010 draagt Thymen de leiding over aan zoon Teake, de vierde generatie. Samen met zijn broers Rein, Sytse en Symen is hij verantwoordelijk voor het bedrijf en is er weer een Teake aan het roer.

Teake vertelt: “Toen ik 13 jaar was, werkte ik al in het bedrijf tijdens mijn vakanties. Ik ging mee met de collega’s naar de bouwplaatsen, iets wat in die tijd nog kon. In 1997 trad ik officieel in dienst als project- en bedrijfsleider, maar eigenlijk ben ik gewoon met het bedrijf opgegroeid.”

Inmiddels bestaan we 114 jaar, telt het bedrijf 270 medewerkers, 5 vestigingen en staan er nog steeds Damstra’s aan het roer. We zijn grutsk op onze geschiedenis en kijken vol vertrouwen naar de toekomst!

 

Galerij