Storing? 0800 3 234 234

Een koel kunst(je)

In 2018 was Leeuwarden in Friesland Culturele hoofdstad van Europa. Onderdeel hiervan werden de elf fonteinen in de elf Friese steden, ontworpen door elf kunstenaars uit verschillende landen. In Dokkum is het kunstwerk ontworpen door de Nederlandse kunstenares Birthe Leemeijer. Het uitblijven van de Elfstedentocht en het verlangen naar kou door de veranderingen in het klimaat vormden een belangrijke inspiratiebron voor deze fontein. Ze ontwierp een vorm, ontleend aan de natuur die zorgt voor optimale schaduwwerking. Om de fontein in echt ijs te verhullen vroeg de provincie aan Koninklijke Damstra Installatietechniek een installatie in het kunstwerk te maken die ervoor zorgt dat de koperen fontein bevroren kan worden.

Siep Rekker, werkvoorbereider bij Koninklijke Damstra Installatietechniek vertelt: “ECR-Nederland heeft samen met Royal Haskoning en Koninklijke Damstra Installatietechniek een unieke koelinstallatie ontworpen. Deze zorgt ervoor dat het kunstwerk nu iedere dag prachtige vormen aanneemt en op verschillende manieren bevriest.”

Materiaalkeuze
In dit bijzondere project was de eerste uitdaging het kiezen van het juiste materiaal. Om het kunstwerk zo mooi mogelijk te kunnen verhullen in ijs is er geëxperimenteerd met verschillende materialen. Uiteindelijk is er gekozen voor koper.

Maar niet alleen de materiaalkeuze van het kunstwerk zelf was een uitdaging, ook de juiste componenten voor de koelinstallatie kiezen was erg belangrijk. Omdat de markt van Dokkum veel monumentale onderdelen bevat en er tijdens de bouw ook nog tegen oude historische graven aangelopen werd, is er maar een kleine techniek put gecreëerd op een paar meter afstand van het kunstwerk. In deze put zijn alle componenten voor de installatie zo efficiënt mogelijk opgesteld en zijn er keuzes gemaakt voor componenten met het hoogst haalbare COP. Een van de oplossingen is bijvoorbeeld een speciaal vervaardigd horizontaal buffervat. Dit maakt het mogelijk om met een kleinere compressor te werken die frequentie geregeld is. Daarnaast wordt er een elektronisch expansieventiel gebruikt.

Het moment van de waarheid
Na het vele testen met verschillende materialen en het inrichten van de erg kleine techniekruimte onder de grond is de IJsfontein aangesloten. Een erg bijzonder moment, want een IJsfontein is toch wel iets anders dan een koelinstallatie in een gebouw. Een moeilijk aspect is bijvoorbeeld dat de buitenlucht een grote rol speelt. Soms schijnt de zon, soms vriest het en wat heeft dit voor effect op het kunstwerk? Omdat dit nog erg onbekend is, wordt dit nog een jaar lang gemeten en gecontroleerd door het bouwteam. Iedere dag wordt de zonintensiteit, windsnelheid en neerslag gemeten. Aan de hand daarvan wordt bepaald of er gekoeld moet worden en welke delen van de fontein werken en welke delen worden uitgeschakeld.

Duurzaam
Het kunstwerk werkt via de zonnepanelen op het gemeentehuis, die op jaarbasis 34.000kW stroom opwekken. Tot nu toe is deze stroom voldoende om het kunstwerk te laten werken en is de voorspelling dat er zelfs stroom overblijft. Hierdoor kan het kunstwerk nu ’s ochtends eerder aangezet worden. De installatie gaat wel vanzelf uit op het moment dat de opbrengst van de zonnepanelen verbruikt is.
“Het was een erg fijne samenwerking met ECR-Nederland” geeft Siep Rekker, werkvoorbereider bij Koninklijke Damstra Installatietechniek aan.
Het volledige bouwteam van de IJsfontijn (Dijkstra-Draisma, Rots Maatwerk, Mannen van staal, Royal Haskoning DHV en Koninklijke Damstra Installatietechniek) blijft het komende jaar nog nauw betrokken bij het kunstwerk. Er wordt nog gemonitord en het bouwteam komt een keer per maand bij elkaar om de resultaten van de metingen te bespreken. Het kunstwerk kun je bewonderen op de Markt in Dokkum.

*bron: ECR-nederland

Van je hobby je werk maken Werken bij Damstra
Vragen?

Heeft u vragen? Stel hem direct of vraag een offerte aan

Offerte Koninklijke Damstra Installatietechniek 0511 42 45 00

  Damstra Installatietechniek
  Al meer dan 100 jaar
  ervaring
  Gekwalificeerd personeel
  en goedgekeurde materialen
  Voorloper op het gebied
  van duurzaamheid
  24 uurs Storingsdienst
  bel gratis 0800 3 234 234
  © 2022 Koninklijke Damstra Installatietechniek