Storing? 0800 3 234 234

Een kijkje bij melkveebedrijf Bos in de Valom

Een stralende voorjaarsdag in maart, mooi weer voor de zonnepanelen; ‘volgende week de koeien naar buiten!’, lacht Jan Auke Bos.

Na de groei van afgelopen jaren wilde Jan Auke optimaliseren en verduurzamen. ‘We zijn gegroeid naar 260 koeien met 120 stuks jongvee op 127 hectare land’.

Zo willen ze investeren in de bodem van hun landbouwgrond door middel van het aanleggen van bokashi. Bokashi is een bodemverbeteraar van gefermenteerd organisch materiaal en wordt gebruikt om het gehalte organische stof in het (bouw)land te verhogen.

Ook een verduurzamingsslag was onderdeel van de optimalisatie. Met de aanleg van 1193 zonnepanelen hebben ze niet alleen het voordeel van rendement maar dragen ze ook een stukje maatschappelijke verantwoordelijkheid. ‘De grootste stroomvreters hier zijn de koelmotoren van de melktank en de elektrische mestmixer’. Investeren in groene energie door middel van zonnepanelen levert direct een besparing op. ‘Wij gebruiken 90.000 kWh per jaar en hebben met de panelen een opbrengst van 350.000 kWh per jaar, het merendeel leveren wij dus terug aan het net voor gemiddeld 4 cent per kWh. Hiermee zijn de panelen binnen 7,5 jaar terugverdiend’.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vorig jaar heeft de Damstra Installatiegroep 5 agrarisch ondernemers voorzien van groene stroom: 5515 zonnepanelen in totaal! De ondernemers die meededen:

De verduurzamingsprojecten zijn gerealiseerd in samenwerking met NFW (Vereniging Noardlike Fryske Wâlden)- een vereniging voor het belang van boeren en het landschap. De NFW is actief bezig met het verduurzamen en betrekt hun leden daarbij. Bovenstaande deelnemende ondernemers doen een investering voor de toekomst en begunstigen actief het milieu. Deze vijf ondernemers samen besparen zo voor 1,5 miljoen kilo aan CO2 per jaar!

SDE++ subsidie

De agrarische ondernemers kwamen allen in aanmerking voor een 15 jaar durende SDE++ subsidie waarmee ze uiteindelijk meer terugverdienen dan ze investeren. Daarbij besparen ze enorm op hun energiekosten.

De groene stroom die dankzij de panelen opgewekt maar niet verbruikt wordt, verkopen de zogenaamde “zonne-energieboeren” aan derden. Ook krijgt een duurzaam boerenbedrijf een hogere vergoeding van grote zuivelcoöperaties. Zonnepanelen zijn dus zeker een investering, maar deze wordt binnen de 15 jaar dat de subsidie loopt wél meer dan verdubbeld door de verkoop van- en besparing op energie, de hogere vergoeding voor producten en de subsidie.

Enthousiast geworden en wil je vrijblijvend advies? Neem contact met ons op.

Van je hobby je werk maken Werken bij Damstra
Vragen?

Heeft u vragen? Stel hem direct of vraag een offerte aan

Offerte Koninklijke Damstra Installatietechniek 0511 42 45 00

  Damstra Installatietechniek
  Al meer dan 100 jaar
  ervaring
  Gekwalificeerd personeel
  en goedgekeurde materialen
  Voorloper op het gebied
  van duurzaamheid
  24 uurs Storingsdienst
  bel gratis 0800 3 234 234
  © 2022 Koninklijke Damstra Installatietechniek