Storing? 0800 3 234 234

Crossroads Groningen: een kijkje op de bouw, week 38

Een kleine sneak preview van wat er nu op de bouw bij Crossroads in Groningen gebeurt.
De bouw vordert snel want er wordt volop gewerkt aan elk afzonderlijk gebouw (A t/m F).

We staan op de bouw; locatie bij de Westelijke Ringweg, de spoorlijn Groningen-Delfzijl en het Reitdiep aan de Friesestraatweg (‘Crossroads’).

De gemeente Groningen heeft hier gekozen voor grootschalig woningbouw op deze locatie, omdat de locatie past bij het beleid Wonen in de Stad (Meerjarenprogramma Wonen) en de ladder van duurzame verstedelijking (zuinig ruimtegebruik, duurzaam gasloos bouwen).

Een aantal gebouwen gaat inmiddels een knap stuk de hoogte in en langzaam beginnen de contouren van de resterende gebouwen ook zichtbaar te worden. Aantal gebouwen is op vloerhoogte, van één zijn de lijnen uitgezet en hier en daar zijn gebouwen die elke week een verdieping(!) groeien.

Het project

Het plan Crossroads betreft een divers en hoogwaardig woonprogramma bestaande uit maar liefst 273 appartementen, 19 gezingswoningen (totaal 292 stuks) langs de kade van het Reitdiep.

Gebouw A krijgt 6 bouwlagen met daarin 64 appartementen voor een vastgoedinvesteerder;

Op dit moment verricht energiebedrijf WarmteStad hier werkzaamheden aan de cv-leidingen voor de levering van duurzame warmte.

Aan wat uiteindelijk gebouw B moet worden, is nu nog weinig te zien. Dit worden binnenkort 6 bouwlagen met 53 appartementen voor woningbouworganisatie LEFIER te Groningen. Gebouw B wordt voorzien met 210 zonnepanelen (3 per appartement en 51 t.b.v. algemene voorzieningen) en daardoor opgeleverd met een EPC van 0.

Gebouw C, D, E en F, bestaande uit 175 woningen, worden voor Pensioenfonds Rail & Openbaar Vervoer (SPF) gerealiseerd.

Gebouw C bestaat uit 112 appartementen in 20 verdiepingen. Deze verdiepingen worden door middel van tunnelbouw met tunnelbekisting gerealiseerd.

Installatiewerk
De plafond/vloer bekisting wordt gestort met ijzer waarin de installatiedraden en kokers van te voren verwerkt zijn. Deze verdiepingsvloeren worden naast gebouw C op de begaande vloer gemaakt en met een speciale takel elke week omhoog gehezen waarna het beton gestort kan worden door middel van de tunnel.

Tunnelbekisting
Een tunnelbekisting is een betonbekisting waarmee wanden en verdiepingsvloer in één stort worden gerealiseerd. De tunnelbekisting wordt na verharding van het beton en het lossen aan de voorzijde uit het bouwblok getrokken met een speciale kraan. Bij tunnelbouw wordt in een dagcyclus gewerkt. Wanneer de tunnelbekisting de volgende dag weer nodig is, kan door het ’s middags gestorte beton ’s nachts te verwarmen, de volgende ochtend al ontkist worden, waarmee de cyclus zich herhaalt. Bij gebouw C wordt op deze manier elke 1½ week een hele verdieping gerealiseerd waardoor er na 30 weken 20 verdiepingen klaar zijn.

Gebouw D wordt een gebouw met 15 appartementen welke als laatst zal worden aangepakt.
Gebouw E 29 appartementen 10 verdiepingen hoog.

 

Gebouw F & G zijn 19 grondgebonden woningen waarvan nu alleen de prefab-riolering nog zichtbaar is.

 

Koninklijke Damstra Installatietechniek verzorgd als onderaannemer van GEVEKE Bouw de complete werktuigkundige en elektrotechnische installaties.

Dit bestaat onder andere uit de inpandige verwarmingsleidingen voor Warmtestad tot en met de montage van de stadsverwarmingsunit ten behoeve van de vloerverwarming van het complete appartement, waar ook het warmtapwater wordt geproduceerd. De SPF heeft voor zijn gebouwen naast vloerverwarming ook gekozen voor een elektrische radiator in de badkamers voor een nog beter comfort.

Doordat Warmtestad de warmwaterleidingen voor cv en tapwater verzorgd is een gasleiding voor dit project niet nodig: de bewoners koken ook elektrisch. Voor de Hemelwaterafvoeren is gekozen voor een Pluvia systeem in combinatie met een traditionele afvoer voor de balkonnetjes. De riolerings-installatie wordt voor de hoogbouw voorzien van solvent T stukken in de schachten. Door de toepassing hiervan kunnen we volstaan met kleinere diameters. De appartementen worden voorzien van een WTW unit van ITHO Daaldrop voor het ventilatiesysteem welke zijn aangesloten op gecombineerd lucht toe/afvoer buizen. De hoogbouw wordt voorzien van een waterinstallatie en d.m.v. drukverhogingen wordt de juiste druk gegarandeerd in de woningen.

De SPF heeft gekozen voor een luxe sanitair met wastafelmeubels en baden welke Damstra gaat leveren en monteren. Ook wordt er in de hoogbouwgebouwen C+E voor ten behoeve van brandbestrijding een droge blusleiding gemonteerd met per verdieping een aansluiting. Tevens gaat Damstra voor de Nuts bedrijven de diverse mantel-invoerbuizen aanbrengen.

Onderaannemer Hekman verzorgd voor Damstra de elektrotechnische installatie. Waaronder de complete basis en algemene installatie maar ook de aarding, intercom, toegangscontrole (slagbomen) en de algemene en deels buiten (led) verlichting

De documenten/ tussencontroles/ afpersrapporten inclusief foto’s van de diverse werkzaamheden worden in verband met kwaliteitswaarborging opgeslagen in Ed controls. Hier kan de opdrachtgever als deze de behoefte heeft mee kijken met het bouwproces.

De bouwtijd voor de 292 appartementen en woningen is 1 ½ jaar en de eerste bewoners worden begin van 2023 verwacht.

 

Van je hobby je werk maken Werken bij Damstra
Vragen?

Heeft u vragen? Stel hem direct of vraag een offerte aan

Offerte Koninklijke Damstra Installatietechniek 0511 42 45 00

  Damstra Installatietechniek
  Al meer dan 100 jaar
  ervaring
  Gekwalificeerd personeel
  en goedgekeurde materialen
  Voorloper op het gebied
  van duurzaamheid
  24 uurs Storingsdienst
  bel gratis 0800 3 234 234
  © 2022 Koninklijke Damstra Installatietechniek