Storing? 0800 3 234 234

Commandantswoning onder stolp

De grote glazen overkapping over de houten commandantswoning van het doorgangskamp Westerbork, is maandagavond officieel in gebruik genomen.

De glazen stolp met een hoogte van 12 meter moet voorkomen dat de bijzondere houten villa door weersinvloeden verder wordt aangetast.

“Het is de grootste museumvitrine van Nederland”, zei directeur Dirk Mulder van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

B859CDmIAAAqHKt.jpg-large

De villa werd in 1939 gebouwd, drie jaar voordat het kamp een zogeheten Durchgangslager van de nazi’s werd. Van 1942 tot 1945 werd die bewoond door kampcommandant Albert Konrad Gemmeker en diens gezin.

De woning is een van de weinige overgebleven originele bebouwingen langs en op het voormalige kamp, van waaruit de deportatie van 107.000 Nederlandse Joden, Sinti en Roma werden geregisseerd. De villa was de laatste jaren sterk in verval geraakt en wordt de komende jaren hersteld.

Gesloten

Bezoekers van het herinneringscentrum kunnen binnen de glazen stolp vrijelijk om de commandantswoning heen lopen, maar de villa zelf blijft gesloten voor het publiek. Het herinneringscentrum is bang dat de woning, volgens directeur Mulder “belangrijke oorlogserfgoed”, dan te veel wordt aangetast.

Het behoud en herstel van de villa maakt deel uit van het plan om zichtbaarder te maken hoe het kamp er in de oorlogsjaren uitzag. Vorig jaar werd in mei een originele houten woonbarak teruggeplaatst, die na de afbraak van het kamp dienst deed als landbouwschuur. Ook kocht het herinneringscentrum onlangs vijf originele goederenwagons aan die gebruik zijn voor deportaties.

Bron: nu.nl

Technische installaties

Wij hebben de technische installatie van de glazen overkapping verzorgd. Meer informatie over dit project: damstra.nl/projecten/commadantswoning-kamp-westerbork/

Van je hobby je werk maken Werken bij Damstra
Vragen?

Heeft u vragen? Stel hem direct of vraag een offerte aan

Offerte Koninklijke Damstra Installatietechniek 0511 42 45 00

  Damstra Installatietechniek
  Al meer dan 100 jaar
  ervaring
  Gekwalificeerd personeel
  en goedgekeurde materialen
  Voorloper op het gebied
  van duurzaamheid
  24 uurs Storingsdienst
  bel gratis 0800 3 234 234
  © 2022 Koninklijke Damstra Installatietechniek