Storing? 0800 3 234 234

Anne Damstra-Van der Wiel 100 jaar jong

Vanochtend stapte in Driesum een honderdjarige uit haar bed. Dat honderd worden niet hoeft te betekenen dat je je dagen slijt achter de geraniums, bewijst Anne Damstra – van der Wiel.

Anne Damstra- van der Wiel kwam op 26 oktober 1920, tijdens een nattige en winderige herfstdag, ter wereld. Tien jaar nadat haar vader van start was gegaan als wagenmaker en postkantoorhouder in Driesum. Als klein meisje ging ze graag bij vader kijken. Het werken met hout ging haar vader goed af. Wat zijn ogen zagen, konden zijn handen maken. Houten karren, kruiwagens, wielen.

Samen met haar man Teake Damstra nam ze in 1949 het bedrijf over. Anne Damstra ging het postkantoor leiden. Mooi werk vond ze dat. Je kwam met allerlei mensen in contact. Ze herinnert zich nog levendig de lange rij mensen die meestal in een opperbeste stemming hun AOW kwamen ophalen. Vijfhonderd gulden per maand. Ze dankte er haar bijnaam Mevrouw Drees aan. In 1949 werd haar eerste zoon Thymen geboren. Later kwamen Sytse en Minke.

Haar man Teake bleek een goede neus te hebben voor de economische ontwikkelingen.  Zo zag hij bijvoorbeeld al snel dat de tractor paard en wagen overbodig zou maken. Hij schakelde over op het installeren van waterpompen en leidingen. Het aanbod werd verder uitgebreid met gas, verlichting en later elektriciteit. Anne deed aanvankelijk de boekhouding.

Ze heeft haar man sinds 1997 niet meer aan haar zijde, maar wel haar kinderen en verdere familie. Haar kleinzoons wonen zo’n beetje om de hoek. Haar oudste zoon op een steenworp afstand. Het reilen en zeilen van het bedrijf volgt ze nog altijd. Ze krijgt de informatie uit de eerste hand: als de kleinzoons die nu het bedrijf runnen op bezoek komen, dan praten ze Beppe altijd even bij.

Het geheim van een lang en gelukkig leven? Tijd nemen voor ontspanning is belangrijk. Wat heb ik een hoop mensen gekend, zegt ze. “Dan ga ik in gedachten de huizen langs: die woonde daar, die daar… Ze zijn er niet meer. Je moet ermee leren leven dat mensen er niet meer zijn. Het is één van de consequenties van oud worden.”

Haar vader had haar geleerd om eerst tot tien te tellen voordat je iets zegt. Ze had het hart op de tong. Flapte er van alles uit. De wijze les is ze nooit vergeten, maar lang niet altijd bracht ze de woorden van vader in praktijk… “Ik ben wat eigenwijs”, klinkt het. ”Als dat je karakter is, dan verander je daar niet zo makkelijk iets aan. Maar ik vind het niet erg. Zo ben ik nu eenmaal.

Ook al moet alles wat soberder en kan een groot feest door Corona niet doorgaan, wij wensen Anne en  haar (klein)kinderen een dag van waar Beppe volop van kan genieten.

Download het verhaal van Anne Damstra – van der Wiel – jubileumboek

 

Van je hobby je werk maken Werken bij Damstra
Vragen?

Heeft u vragen? Stel hem direct of vraag een offerte aan

Offerte Koninklijke Damstra Installatietechniek 0511 42 45 00

  Damstra Installatietechniek
  Al meer dan 100 jaar
  ervaring
  Gekwalificeerd personeel
  en goedgekeurde materialen
  Voorloper op het gebied
  van duurzaamheid
  24 uurs Storingsdienst
  bel gratis 0800 3 234 234
  © 2022 Koninklijke Damstra Installatietechniek