Bespaar op uw gasrekening en kies voor een warmtepomp! Wilt u uw woning in Friesland duurzaam verwarmen en misschien wel helemaal energie neutraal verwarmen? Dan is een warmtepomp een zeer interessante optie.

Bij het kopen van een warmtepomp komt van alles kijken. Welke soort pomp past bij uw behoeften en woning, is uw woning überhaupt geschikt voor een warmtepomp, en welk rendement mag u verwachten? In dit artikel geven we antwoord op al deze vragen. Natuurlijk kunt u voor een persoonlijk advies altijd bij ons terecht. De warmtepomp-experts van Damstra staan klaar om uw vragen te beantwoorden en u te helpen bij het maken van een keuze die u gaat opleveren wat u voor ogen heeft.

Direct contact? 0511 - 42 45 00
Duurzaam

Wat is een warmtepomp, en hoe werkt deze?

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen, die allemaal te vinden zijn in het assortiment van Damstra. Een warmtepomp is echter altijd een systeem dat warmte uit de buitenlucht, bodem of water haalt en deze naar binnen transporteert. Dit gebeurt door middel van een koudemiddel dat verdampt en condenseert, waarbij warmte wordt opgenomen en afgegeven. De buitenunit – het deel van de warmtepomp dat zich buitenshuis bevindt – haalt de warmte op, terwijl de binnenunit de warmte afgeeft aan het huis. Het hele proces maakt gebruik van elektriciteit en duurzame energie en kan zowel verwarmen als koelen.

Maar hoe werkt een warmtepomp?

1. Ophalen van natuurlijke warmte (verdamping)

De warmtepomp begint het proces met warmte te halen uit de buitenlucht, de grond of zelfs water met een zogenaamd ‘koudemiddel’, een vloeistof die warmte absorbeert. Het is als het verzamelen van gratis warmte uit de omgeving.

2. Superchargen van warmte (compressie):

Het koudemiddel wordt door de warmte gasvormig, en wordt vervolgens samengeperst, waardoor het gas heet wordt. Het is als het 'superchargen' van warmte, alsof er een boost wordt gegeven aan de temperatuur.

3. Afgeven van warmte aan het huis (condensatie)

Vervolgens geeft het koudemiddel de warmte af aan het verwarmingssysteem, waardoor bijvoorbeeld het kraanwater en radiatoren warm worden. Dit gebeurt in de 'condensor' van de warmtepomp. Het koudemiddel wordt weer kouder en verandert weer in een vloeistof.

4. Herbruikbaar maken van koudemiddel (expansie)

Het koudemiddel wordt klaargemaakt voor een nieuwe ronde. Het is als het hergebruiken van de 'warmteverhuisdoos'.

5. Herhalen van de warmteverhuisronde

Dit hele proces blijft zich herhalen, waarbij de warmtepomp constant warmte van buiten naar binnen verplaatst, waardoor uw huis comfortabel blijft.
Laadpaal kopen voor thuis

Waarom een warmtepomp aanschaffen?

In de eerste plaats omdat u daarmee een duurzame keuze maakt

Een warmtepomp haalt energie uit natuurlijke bronnen, zoals de buitenlucht, de bodem of water, wat een veel milieuvriendelijker alternatief is dan fossiele brandstoffen, zoals gas. Dat is niet alleen gunstig voor het milieu, maar draagt dus ook bij aan het verminderen van uw gasverbruik. Met een warmtepomp is het zelfs mogelijk om volledig van gas af te stappen voor de verwarming van uw huis. Maakt u daarnaast gebruik van groene energie? Dan produceert u uw warmte volledig klimaatneutraal. 

Een ander voordeel is de mogelijkheid om een warmtepomp te combineren met een cv-ketel

Dan is de pomp niet volledig elektrisch, en daardoor een goede tussenstap wanneer u het liefst helemaal geen gas meer wilt gebruiken, maar uw woning hier niet geschikt voor is of wanneer u de stap nog niet wilt of kunt zetten. Tot die tijd bespaart een warmtepomp in combinatie met een cv-ketel ook gas, bespaart u op uw energierekening en draagt u een steentje bij aan een beter milieu.

Naast de positieve impact op het milieu heeft het installeren van een warmtepomp dus ook gunstige gevolgen voor uw portemonnee

Door uw gasverbruik te verminderen, ziet u direct een daling in de kosten voor verwarming. Ook vermeerdert een warmtepomp de waarde van uw woning. Daarnaast zijn er subsidies beschikbaar voor de aanschaf van een warmtepomp, zoals de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE), waardoor de investering een stuk minder hoog is. Daarover vertellen we later in dit artikel meer.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van een warmtepomp in uw situatie?

Damstra helpt u graag verder met deskundig advies over ons assortiment duurzame verwarmingsoplossingen.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een warmtepomp?

De aanschaf van een warmtepomp heeft aardig wat voeten in aarde. Met de volgende thema’s kunt u rekening houden bij het onderzoek naar of de aanschaf van een warmtepomp. Daarnaast voorziet Damstra u natuurlijk van persoonlijk advies op basis van uw situatie.

1. Type warmtepomp

Het selecteren van het juiste type warmtepomp is cruciaal. Damstra kan u begeleiden bij het kiezen tussen lucht-lucht, lucht-water, bodem-water, of water-water warmtepompen, rekening houdend met uw specifieke behoeften en de beschikbare warmtebronnen in uw omgeving.

2. Geluid en plaatsing buitenunit

Let op het geluidsniveau van de warmtepomp, vooral als deze dicht bij woongebieden wordt geplaatst. Sommige modellen zijn ontworpen om weinig geluid te maken, wat vooral belangrijk is als de warmtepomp dicht bij slaapkamers of buren wordt geïnstalleerd. Overweeg modellen met minimale geluidsproductie of zorg voor een geschikte locatie voor de buitenunit om eventuele geluidsoverlast te verminderen. Damstra kan een geluidsmeting bij uw woning doen, zodat u zeker weet dat het aantal decibellen dat de unit produceert binnen de normen valt.

3. Geschiktheid van uw woning

Laat een professionele beoordeling uitvoeren door Damstra om de geschiktheid van uw huis voor een warmtepomp te bepalen. Factoren zoals isolatie, de grootte van de kamers en het huidige verwarmingssysteem worden dan zorgvuldig geanalyseerd.

4. Koelmogelijkheden

Overweeg of u naast verwarmen ook wilt kunnen koelen met de warmtepomp. Niet alle modellen bieden namelijk ook koelmogelijkheden.

5. Installatiekosten en benodigde aanpassingen

Damstra brengt de volledige kosten voor uw warmtepomp voor u in kaart, inclusief installatiekosten en eventuele aanpassingen die nodig zijn aan uw woning. Daarnaast kunnen sommige aanpassingen, zoals extra isolatie, de prestaties verbeteren en dus het overwegen waard zijn.

6. Energie-efficiëntie (COP, SCOP en aanvoertemperatuur)

We adviseren u graag over het energielabel, de Coëfficiënt van Prestatie (COP) en de Seizoensgebonden Coëfficiënt van Prestatie (SCOP) van de verschillende warmtepompen in uw situatie. Hierover vertellen we verderop in dit artikel meer. Daarbij houden we ook rekening met de aanvoertemperatuur die de warmtepomp nodig heeft voor uw verwarmingssysteem.

7. Subsidies voor verduurzamingsmaatregelen

U kunt een aanvraag doen voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie wanneer u aan de voorwaarden van de RVO voldoet. Een voorbeeld van zo’n voorwaarde is dat u kunt aantonen dat de warmtepomp door een deskundige installateur geïnstalleerd is. Damstra is expert op het gebied van de installatie van warmtepompen, en voert dan ook trots het predicaat ‘Koninklijk’. We ondersteunen u bij het aanvragen van de subsidie en zorgen dat u alle benodigde gegevens paraat heeft. Overweeg daarnaast ook het combineren van de warmtepompinstallatie met andere verduurzamingsmaatregelen om gebruik te maken van een hogere subsidie.

8. Planning en installatietijd

Houd rekening met de planning en installatietijd van een warmtepomp. Het installatieproces kan enige tijd in beslag nemen. Plan uw aankoop zodanig dat de installatie voltooid is voordat het weer kouder wordt en u direct zo optimaal mogelijk kunt profiteren van uw nieuwe verwarmingssysteem.

Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?

Een warmtepomp is een duurzame keuze voor het verwarmen en koelen van uw woning, maar voor u deze investering maakt is het goed om zowel de voordelen als de nadelen op een rijtje te zetten. 

De voordelen van een warmtepomp

  • Weinig onderhoud nodig, gaat lang mee
  • Zeer energie-efficiënt
  • Snel geld besparen op uw energierekening
  • Waardeverhoging woning
  • Bijdrage aan het milieu
  • Op groene stroom zelfs CO2- en klimaatneutraal
  • Geen gasaansluiting of rookgasafvoer nodig
  • Koelen op warme dagen

Een warmtepomp is een waardevolle investering en biedt tal van voordelen, waaronder weinig onderhoud en een lange levensduur. Door het efficiënt gebruik van energie kunt u snel geld besparen op uw energierekening, en de aanschaf van een warmtepomp kan tot een waardeverhoging van uw woning leiden. De milieuvriendelijke manier van warmte opwekken, vooral wanneer de warmtepomp draait op groene stroom, draagt bij aan een duurzame toekomst. Bovendien zijn een gasaansluiting of rookgasafvoer niet meer nodig, en kan een warmtepomp uw woning op warme dagen ook koelen.

Welke soorten warmtepompen zijn er?

Hybride warmtepompen 

Een hybride warmtepomp is een systeem dat bestaat uit twee componenten: een warmtepomp en een traditionele cv-ketel, meestal op gas. Het systeem schakelt automatisch tussen de warmtepomp en de cv-ketel, afhankelijk van de buitentemperatuur en de warmtevraag.

All-electric warmtepompen

Een all-electric warmtepomp is een volledig elektrische warmtepomp. Hiermee kunt u helemaal van het gas af. Deze werkt volledig op elektriciteit en heeft geen traditionele cv-ketel op gas. Het onttrekt warmte aan de omgeving, bijvoorbeeld lucht, bodem of water en gebruikt elektriciteit om deze warmte naar een hoger temperatuurniveau te brengen voor verwarming.

Welke type warmtepompen zijn?

Lucht-lucht warmtepomp

Deze warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en gebruikt deze om de lucht binnen te verwarmen. Het is vergelijkbaar met een airconditioningsysteem in omgekeerde werking en wordt vaak gebruikt voor ruimteverwarming. Dit type warmtepomp kan ook worden gebruikt voor de koeling van een woning.

Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht en gebruikt deze om water te verwarmen. Dit opgewarmde water kan vervolgens worden gebruikt voor verwarming van de woning en voor warm tapwater.

Bodem-water warmtepomp

Deze warmtepomp haalt warmte uit de grond door middel van een bodemcollector of bodemwarmtewisselaar. De opgepompte warmte wordt gebruikt om water te verwarmen, dat vervolgens wordt gebruikt voor ruimteverwarming en warm tapwater.

Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt warmte aan grondwater of oppervlaktewater, zoals een meer of rivier. Deze warmte wordt gebruikt om water te verwarmen voor verwarmingsdoeleinden in een woning.

Het kiezen van het juiste type warmtepomp hangt af van verschillende factoren, waaronder de beschikbaarheid van warmtebronnen, de energie-efficiëntie en de specifieke behoeften van uw woning. Damstra kan u helpen bij het bepalen welk type het meest geschikt is voor uw situatie.

Vakkundige montage en advies met Damstra

Vakmanschap en duurzaamheid zijn onze kernwaarden. Met meer dan een eeuw aan ervaring begrijpen wij als gerenommeerd installateur de behoeften van onze klanten en het belang van milieubewuste keuzes.

Wij bieden altijd deskundig advies. Onze installateurs hebben alle actuele kennis in huis en daarnaast jaren ervaring op het gebied van warmtepomptechnologie. Zij staan klaar om u te helpen bij het maken van de juiste keuze: een keuze die past bij uw specifieke behoeften en bij uw woning. Onze installateurs zorgen ervoor dat uw warmtepomp perfect geïnstalleerd wordt, zodat deze optimaal werkt en uw energiekosten dalen – exact zoals u voor ogen had.

Wij luisteren naar uw wensen, denken met u mee en zorgen voor een installatie die naadloos aansluit op uw leefomgeving. Bij Damstra kiest u niet alleen voor een warmtepomp – u kiest voor een totaaloplossing. Wij streven ernaar om samen met u een duurzame en energie-efficiënte leefomgeving te creëren.

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op.

Pieter Harm Sipma

Pieter Harm Sipma

Projectleider
Telefoon:
E-mailadres:
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.