Storing? 0800 3 234 234

Installatiewerk woonwijk het Ommeland, Groningen

Op de strook grond tussen het Reitdiep en de ringweg (Friesestraatweg) in Groningen is de wijk Het Ommeland verrezen. 122 woningen, verdeeld over 64 grondgebonden huizen en 58 appartementen en studio’s. Ommelande kenmerkt zich door robuuste, hoekige woningen in een hofjesopstelling, in de rode Strating-baksteen van Groninger klei, met opvallende witte betonkaders rond ramen en deuren. Een industriële uitstraling en je zou bijna kunnen zeggen een verlengstuk van de oude melkfabriek Ommeland die naast deze woonwijk stond. Wij waren verantwoordelijk voor het complete installatiewerk van deze woonwijk.

All electric
In  een gebied waar men de negatieve gevolgen van de gaswinning ondervindt, moet je geen gasaansluiting meer willen. De Ommelanden is daarom een all electric-wijk geworden. Wij hebben gekozen voor een eigen warmtepomp per woning.’ Sjaak van de Witte regelde als projectleider namens Damstra Installatietechniek de aansluiting daarvan. ‘Het gaat om lucht-waterwarmtepompen die de vloerverwarming voeden. Het bijzondere is dat ze een geïntegreerde ventilatie-unit hebben en daardoor geen buitenunit nodig hebben.

Optimale afstemming
Dat die buitenunits er niet zijn, maakt ook dat er méér zonnepanelen aangesloten konden worden. ‘856 panelen van 370 wattpiek elk’, weet Van de Witte. ‘Voor de hoogbouw twee panelen per woning, voor de gewone huizen elk dertien. Het leggen daarvan was wel uitdagend, want we moesten in de planning rekening houden met de werkzaamheden van de aannemer en de dakdekker. Op zo’n krappe bouwplaats als deze kun je elkaar snel in de weg gaan lopen. Het scheelt dat we in een vroeg stadium al bij elkaar zaten en het werk optimaal op elkaar konden afstemmen.’

Die optimale afstemming heeft zich vertaald in de snelheid waarmee De Ommelanden gebouwd werd. In krap anderhalf jaar is het de complete woonwijk gebouwd.

Lees hier het complete artikel van bouwen in het noorden

 

 

Van je hobby je werk maken Werken bij Damstra
Vragen?

Heeft u vragen? Stel hem direct of vraag een offerte aan

Offerte Koninklijke Damstra Installatietechniek 0511 42 45 00

  Damstra Installatietechniek
  Al meer dan 100 jaar
  ervaring
  Gekwalificeerd personeel
  en goedgekeurde materialen
  Voorloper op het gebied
  van duurzaamheid
  24 uurs Storingsdienst
  bel gratis 0800 3 234 234
  © 2021 Koninklijke Damstra Installatietechniek