Storing? 0800 3 234 234

Groene koekjes, 740 zonnepanelen koekjesfabriek Hellema Hallum

Dat is wel even andere koek. Bij de koekjesfabriek van Hellema rollen tegenwoordig koekjes van de band geproduceerd op zonne-energie. Dat Hellema graag mag innoveren is niets nieuws onder de zon. De 740 zonnepanelen op het dak zijn dat wel. Op deze manier bespaart de fabriek ruim 121.000 kilo CO2 per jaar. Dit scheelt jaarlijks het werk van 60 bomen.

Met trots bakt Hellema al meer dan 150 jaar koekjes voor de hele familie en voor ieder moment van de dag. In die tijd zijn ze uitgegroeid van dorpsbakker tot een internationale, hypermoderne bakkerij. ‘Voor ons is het belangrijk om een steentje bij te dragen aan het milieu. Om dit te realiseren zijn onze producten gemaakt op basis van duurzame palmolie, duurzaam én Fair trade cacao en zijn onze koekjes verpakt in verantwoord karton. Voor ons was dit nog niet genoeg en hebben daarom besloten om zonnepanelen op ons dak te laten plaatsen’ aldus Hille Hellema van Hellema.

Dakconstructie
Zonnepanelen op een plat dak hebben meer ballast nodig, omdat ze op een stellage geplaatst worden met een hellingshoek. Hierdoor zijn ze gevoelig voor storm en windstoten. Als onderconstructie hebben wij daarom gekozen voor van der valk Solar systems. Deze montagesystemen zijn ontwikkeld met alle aandacht voor dak- en windbelasting en voldoen daarmee aan de hoogste veiligheidseisen.

Omvormer
De installatie draait op  4 STP 50-40 omvormers van SMA. Deze omvormer is ’s werelds eerste staande stringomvormer voor gedecentraliseerde dak- en grondinstallaties en overdekte parkeerplaatsen. SMA heeft tijdens het ontwerp en de ontwikkeling gestreefd naar het realiseren van commerciële zonnepaneel systemen met lage kosten. Dit is mogelijk dankzij het unieke ontwerp van deze staande omvormer. Het ontwerp zorgt namelijk voor een aanzienlijk kortere installatietijd en kostenbesparingen qua logistiek, minimaal montagewerk, materiaal en service.

Dankzij de automatische monitoring van de omvormer kunnen wij sneller foutdiagnoses constateren. Dit minimaliseert de uitvaltijd van de SMA omvormer en waarborgt de lange termijn investering.

Kabel management
De selectie van kabels is een belangrijke procedure, maar hoe de kabels daarna worden beheerd, het kabelmanagement, heeft ook invloed op de werking van het volledige PV-systeem. Slecht kabelbeheer kan uiteindelijk tot problemen leiden.

Om een wirwar aan kabels te voorkomen managen wij de kabels door middel van RoofSupport, dit biedt de mogelijkheid om bekabeling achter PV panelen op de juiste manier te begeleiden en vervolgens in combinatie met de daksteunen naar de inverters te brengen.

Drone
Om de exacte maatvoering van de daken te berekenen, hebben wij het dak ingevlogen met een drone. Ook de windbelasting wordt in het berekeningen meegenomen.

Ook benieuwd naar de mogelijkheden voor zonnepanelen op uw pand? Neem dan eens contact met ons op. Wij vertellen u graag alle (on)mogelijkheden.

 

Van je hobby je werk maken Werken bij Damstra
Vragen?

Heeft u vragen? Stel hem direct of vraag een offerte aan

Offerte Koninklijke Damstra Installatietechniek 0511 42 45 00

  Damstra Installatietechniek
  Al meer dan 100 jaar
  ervaring
  Gekwalificeerd personeel
  en goedgekeurde materialen
  Voorloper op het gebied
  van duurzaamheid
  24 uurs Storingsdienst
  bel gratis 0800 3 234 234
  © 2021 Koninklijke Damstra Installatietechniek