Storing? 0800 3 234 234

Koolmonoxidevergiftiging voorkomen

Koolmonoxide je ziet het niet, ruikt het niet én je proeft het niet. Toch eist deze ‘stille sluipmoordenaar’ jaarlijks 11 doden en honderden ongevallen. Bij meer dan de helft van de koolmonoxidevergiftigingen (57%) vindt de vergiftiging thuis plaats.

Een koolmonoxidevergiftiging kan tegenwoordig makkelijk voorkomen worden door de CO-Stop. De CO-STOP is een uniek product dat verbrandingsapparaten zoals ketels en geisers aanstuurt en/of uitschakelt bij een te hoge CO-productie. Wanneer de CO-STOP een te hoge hoeveelheid koolmonoxide detecteert, klinkt een hard alarmsignaal en zorgt de CO-STOP dat het verbrandingsapparaat direct wordt uitgeschakeld. Hiermee wordt dus bij de bron ingegrepen en wordt koolmonoxidevergiftiging voorkomen. Een CO-stop kan dus uw leven redden!

Heeft u interesse in een CO-stop? Deze kan u bij ons bestellen. En als u het combineert met een onderhoudsbeurt aan uw CV-ketel, dan betaalt u voor de CO-stop, inclusief montage, slechts € 100,- incl. BTW.

Hoe komt koolmonoxide vrij?

De meest genoemde oorzaken zijn: brand, een kapotte kachel of geiser of problemen met de (centrale) verwarming (ketel). Koolmonoxide is kleur- en geurloos en komt vrij bij verbranding in open haarden, kooktoestellen, gaskachels en cv-ketels.  Met de koude dagen in aantocht komt het probleem vaker voor. Mensen houden hun huizen potdicht en ventileren te weinig.

Hoe kunt u een koolmonoxidevergiftiging voorkomen?

 • Zorg dat uw installatie bij voorkeur jaarlijks wordt gecontroleerd door een erkende vakman. Vaak kunt u aan een sticker op het toestel zien wanneer deze voor het laatst is gecontroleerd. Laat bij dit onderhoud ook controleren of er voldoende ventilatie is.
 • Ook via het rookkanaal van uw openhaard of allesbrander kan koolmonoxide in uw woning komen. Dit gebeurt als een rookkanaal niet goed werkt door vervuiling of verstopping. Dit kan komen door vogelnesten, specie, stenen of een slechte kwaliteit van het schoorsteenkanaal. De brandweer adviseert u daarom uw schoorsteen ieder jaar te laten vegen door een schoorsteenveger die is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond.
 • Zorg voor voldoende zuurstof in uw woning. Dit kunt u zelf regelen door goed te ventileren zodat frisse lucht in de woning komt. Woningen zijn tegenwoordig meestal goed geïsoleerd. Daardoor is er steeds minder natuurlijke ventilatie door kieren en gaten. Mocht er koolmonoxide vrijkomen in uw woning, dan kan voldoende zuurstof uw leven redden.

Meer informatie over de CO-stop

Wilt u meer weten over de CO-stop dan kunt u hier de folder downloaden. Ook kan u natuurlijk vrijblijvend contact met ons opnemen via 0511-424 500.

Van je hobby je werk maken Werken bij Damstra
Vragen?

Heeft u vragen? Stel hem direct of vraag een offerte aan

Offerte Koninklijke Damstra Installatietechniek 0511 42 45 00

  Damstra Installatietechniek
  Al meer dan 100 jaar
  ervaring
  Gekwalificeerd personeel
  en goedgekeurde materialen
  Voorloper op het gebied
  van duurzaamheid
  24 uurs Storingsdienst
  bel gratis 0800 3 234 234
  © 2022 Koninklijke Damstra Installatietechniek