Storing? 0800 3 234 234

All‑electric zwembad in Dronten

Het Burgemeester Aat de Jongezwembad gaat het heten, vernoemd naar de inmiddels gepensioneerde burgemeester van Dronten. Al sinds 2015 zijn er plannen voor een nieuw zwembad omdat het huidige bad Overboord verouderd is. Het Burgemeester Aat de Jonge zwembad wordt gebouwd op de locatie tussen het huidige bad en het tennispark van ATC Dronten. De ontwikkeling en bouw is in handen van Bouwgroep Dijkstra Draisma uit Bolsward en Dokkum. Dronten zwembad

Het nieuwe overdekte zwembad van Dronten wordt all-electric, dus volledig gasloos. “Een uitdaging, want je moet immers een aantal grote bakken met water op de juiste temperatuur zien te houden”, vertelt Dirk Jacob Visser, bedrijfsleider van het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de duurzame installaties: Koninklijke Damstra Installatietechniek. Door in het voortraject alles goed uit te denken en met BIM in kaart te brengen, verloopt de uitvoering van de installaties volgens Visser echter geheel naar wens. Voor de verwarming van het water in de baden wordt gebruikgemaakt van vijf hoog-rendement-luchtbehandelingskasten in combinatie met luchtwarmtepompen. Deze kasten verwarmen naast het water via een inblaassysteem ook de lucht in het nieuwe complex. De verwarming wordt gedaan met een laagtemperatuur-afgiftesysteem, dat bestaat uit lucht- en vloerverwarming. Bovendien zorgen tien zonnecollectoren op het dak voor warm tapwater, en installeert Damstra voor het opwekken van een groot deel van de benodigde elektriciteit 580 PV-panelen op het dak.

Gedurende de gehele bouw van het nieuwe bad blijft het huidige bad gewoon open. Bezoekers kunnen dus straks direct gebruik gaan maken van het nieuwe complex. Het nieuwe zwembad gaat met een oppervlakte van 2394 m2 niet veel groter worden dan het huidige bad, maar zal wel efficiënter worden ingericht. Waar er in het huidige bad diverse ruimten niet in gebruik zijn, zal in het nieuwe zwembad elke vierkante meter optimaal worden benut. Op doordeweekse avonden zullen de lokale zwem- en duikverenigingen gebruik gaan maken van de baden. Er komen drie bassins: een wedstrijdbad van 25 x 15 meter, een instructiebad van 10 x 15 meter en een peuterbadje van 10 vierkante meter met diverse speelattributen. Verder komt er een centrale lobby met een  horecagedeelte. Eenmaal door het toegangscontrolesysteem heen treft de bezoeker de sanitaire cabines voor het omkleden. Deze leiden vervolgens naar de doucheruimten in de natte zone.

Duurzaamheidsambities
Wat ook anders gaat zijn aan het nieuwe bad is het energieverbruik. Geen aansluiting op het gasnet, maar duurzame energieopwekking middels een warmtepomp. Daarnaast worden er allerlei extra maatregelen getroffen zoals het plaatsen van zonnecollectoren en de toepassing van maximale isolatie op de daken en in de wanden. Het bieden van goede faciliteiten voor sport en beweging en het verduurzamen zijn belangrijke ambities van de gemeente Dronten. De komst van het nieuwe, all-electric zwembad sluit hier dus perfect op aan. Van alle partijen die zich hadden ingeschreven was Bouwgroep Dijkstra Draisma de enige met een all-electric bouwplan. “Om deze reden, en vanwege de competitieve prijs, is het Design en Buildcontract uiteindelijk gegund aan Dijkstra Draisma”, aldus projectleider Harm Jan de Vries. Het ontwerp kreeg een uitmuntende GPR-score van 9,2 op energie. Het ontwerp kenmerkt zich door veelvuldig gebruik van glas met daaromheen strakke, zwartkleurige kozijnen. De antracietkleurige gevel bestaat uit verticale beplating die op sommige plekken wordt geaccentueerd met designplaat. Ook worden er houten accenten aangebracht op de gevel wat zorgt voor een vriendelijke en natuurlijke uitstraling.

74 – 5306 – Zwembad Dronten

 

Opdrachtgever: Gemeente Dronten, Dronten
Exploitant: Optisport, Tilburg
Architect: Venhoeven CS, Amsterdam
Adviseur: Noorman Advies, Groningen
Constructeur: Jansen Wesselink, Drachten
E- en W-installaties: Damstra Installatietechniek, Driezum

Van je hobby je werk maken Werken bij Damstra
Vragen?

Heeft u vragen? Stel hem direct of vraag een offerte aan

Offerte Koninklijke Damstra Installatietechniek 0511 42 45 00

  Damstra Installatietechniek
  Al meer dan 100 jaar
  ervaring
  Gekwalificeerd personeel
  en goedgekeurde materialen
  Voorloper op het gebied
  van duurzaamheid
  24 uurs Storingsdienst
  bel gratis 0800 3 234 234
  © 2022 Koninklijke Damstra Installatietechniek